22 Οκτώβριος, 2018 18:10

Breaking News

H σφαγή στη Γάζα, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας

H σφαγή στη Γάζα, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας
NANOS
Του Κώστα Μπετινάκη

Ο όρος «σύγκρουση» ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με όσα συμβαίνουν στην πάνοπλη διαχωριστική γραμμή που έχουν διαμορφώσει οι Ισραηλινοί κατακτητές για να απομονώσουν τους Παλαιστίνιους – πανταχόθεν.

Εδώ έχουμε να κάνουμε με ασύμμετρη αναμέτρηση. Τι είδους συγκρούσεις είναι ανάμεσα σε πάνοπλους λεγεωνάριους – ελεύθερους σκοπευτές και διαδηλωτές με σφενδόνες, από απόσταση 100 και πλέον μέτρων;

Από τη μια οι Παλαιστίνιοι σκοτώνονται κατά δεκάδες ενώ από την άλλη πάνοπλοι στρατιώτες με τελευταίου τύπου οπλισμό και την υποστήριξη αεροσκαφών χωρίς πιλότο (drones), πολλοί από τους οποίους μέσα από θωρακισμένα οχήματα σκοπεύουν και πυροβολούν αμάχους (ορισμένοι από τους οποίους μάλιστα φορούν και διακριτικά δημοσιογράφου “PRESS”).


Φυσικά, ακόμη και τα κάθε άλλο παρά «αντικειμενικά» δυτικά Μέσα έχουν μεταδώσει:

# «Δημοσιογράφος ανάμεσα στους εννέα νεκρούς σε συγκρούσεις στην Γάζα» (CNN, 7/4/18).

# «Καίγοντας λάστιχα, δακρυγόνα και πολύνεκρα πυρά στην Γάζα» (WashingtonPost, 6/4/18).

# Τραυματίες διαδηλωτές καθώς επαναλήφθηκαν οι συγκρούσεις στην Γάζα»,(Reuters, 7/4/18).

# «Εφτά Παλαιστίνιοι νεκροί σε διαμαρτυρία στα σύνορα με τη Γάζα» (Independent, 6/4/18).

# Μετά τις συγκρούσεις στην Γάζα, Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πολεμούν με Λέξεις και Video» (NewYorkTimes,1/4/18).

Ο αρθρογράφος Dana Milbank γράφει στις 14 Μαΐου στην «The Washington Post»:

«Την ώρα που οι Ισραηλινοί στρατιώτες σκότωναν δεκάδες Παλαιστίνιους διαδηλωτές στη Γάζα τη Δευτέρα, οι αντιπρόσωποι της διακυβέρνησης Τραμπ, βρίσκονταν σε απόσταση 30 μιλίων στην Ιερουσαλήμ γιορτάζοντας με Ισραηλινούς αξιωματούχους τα εγκαίνια της αμερικάνικης πρεσβείας εκεί, δίνοντας ευχές σε αλλήλους για την αμοιβαία αφοσίωσή τους στην ειρήνη»…Ο Dana Milbank

Ουδεμία από τις «συγκρούσεις» αυτές είχε γίνει πρώτο θέμα σε ειδήσεις, δυτικών Μέσων.

Σε αντίθεση με την επίθεση ακροδεξιού με αυτοκίνητο εναντίον διαδηλωτών στην Charlottesville (Δημοσιογραφικός ιστότοπος FAIR.org17/8/17).

Ουδέν από τα δυτικά Μέσα αναφέρθηκε με τον όρο «σφαγή», παρόλο που ούτε ένας από τους Ισραηλινούς στρατιώτες τραυματίσθηκε.

Καλύπτονται πάντοτε από το «φύλλο συκής» των «συγκρούσεων». Για να θυμίσουμε μόνο ότι το 2011 τα πρωτοσέλιδα των δυτικών εφημερίδων ήταν γεμάτα από μεγάλους τίτλους που πρόβαλαν ότι οι «Καντάφι και διέταξαν να πυροβολούνται οι διαδηλωτές» (πχ Guardian, 2/20/11, NewYorkTimes, 25/3/11).

Άρα οι τίτλοι θα πρέπει να συμβαδίζουν με το αμερικάνικο εθνικό κατεστημένο ασφάλειας.

Κι όμως η Χαμάς είναι εκείνη που καταγγέλλεται ως υπεύθυνη για τις συγκρούσεις. Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για όσα δεινά τους έχει επιφυλάξει το πλέον πανίσχυρο κράτος στη Μέση Ανατολή (και όχι μόνον) πετούν πέτρες, καίνε λάστιχα και πότε-πότε κάποια Μολότοφ.

Για να έχουμε την πλέον ασύμμετρη σύγκρουση επί γης την οποία τα δυτικά Μέσα περιγράφουν ως «νέο κύκλο βιαιοτήτων και από τα δύο μέρη».

Όπως το έχει θέσει ο Αμερικάνος ιστορικός, Norman Finkelstein, η Γάζα βασανίζεται από την ισραηλινή στρατιωτική κατοχή της Παλαιστίνης, και του παράνομου απάνθρωπου αποκλεισμού της, τις συνεχείς σφαγές του πληθυσμού της από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. O 0Αμερικάνος ιστορικός Norman Finkelstein

Αποτελεί το επιστέγασμα συνεχιζόμενης γενοκτονίας σε περιοχή όπου στους κατοίκους της απαγορεύεται να κινηθούν ακόμη και πέραν της ακτογραμμής. Έτσι τα περί που δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιοι – οι μισοί από τους οποίους κάτω των 18 χρόνων – να ζουν κάτω από ανυπόφορες συνθήκες. Το 90% του νερού στη Γάζα είναι μολυσμένο. Το ηλεκτρικό είναι διαθέσιμο για λίγες μόνο ώρες την ημέρα, στους ψαράδες να απομακρυνθούν πλέον ελαχίστων μιλίων από τις ακτές, όταν όλοι οι υπόνομοι ρέουν προς τη θάλασσα.

Τον ισραηλινό αποκλεισμό της Γάζας έχει κηρύξει παράνομο ο ΟΗΕ.

Η πολύνεκρη σφαγή των Παλαιστίνιων έχει προκληθεί από το παραδοσιακό σύμβολο της διπλωματίας και της ειρήνης, που είναι η πρεσβεία. Όμως αυτή την φορά, η μεταφορά της αμερικάνικης πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ αποτέλεσε απαρχή της μεγάλης αναταραχής, μια και καταπάτησε η Ουάσινγκτον -για πολλοστή φορά- απόφαση του ΟΗΕ.

Όταν μάλιστα τα εγκαίνια της νέας αμερικάνικης πρεσβείας συνέπεσαν με τη Μαύρη Επέτειο της Μεγάλης Καταστροφής των Παλαιστίνιων το 1948 της Nakba – ενός από τα πλέον ντροπιαστικά γεγονότα: Της εθνοκάθαρσης των Παλαιστίνιων. Και τα εγκαίνια συνέπεσαν με νέο λουτρό αίματος, το οποίο προκάλεσε άλλη μια ανεύθυνη απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, να πραγματοποιήσει απόφαση που είχε ληφθεί μεν πριν 20 και πλέον χρόνια -το 1995 -αλλά οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ είχαν αποφασίσει να μην ενεργοποιήσουν για ευνόητους λόγους.

Για όσους το ξεχνούν θυμίζουμε πως βάσει απόφασης του ΟΗΕ η Ιερουσαλήμ θεωρείται η «ιερή πόλη τριών μονοθεϊστικών θρησκειών». Εβραίων, Χριστιανών και Μουσουλμάνων. Η αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως «αδιαίρετης πρωτεύουσας» του ισραηλινού θεοκρατικού κράτους αποτελεί προσβολή στα εκατομμύρια πιστών των δύο άλλων θρησκειών.

Όσο για την εκπρόσωπο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Nikki Haley, υποστήριξε πως το Ισραήλ «έδρασε με περιστολή» και έριξε το φταίξιμο στην Χαμάς και το Ιράν για τους νεκρούς Παλαιστίνιους στην Γάζα.

Απομένει να αποφευχθεί αν πίσω από την απόφαση του Τραμπ να στηρίζει το Ισραήλ, κρύβεται ευρύτερη πολεμική σύγκρουση στην περιοχή. Δηλαδή αν το αντάλλαγμα της μεταφοράς της πρεσβείας θα είναι ισραηλινή πολεμική ενέργεια εναντίον του Ιράν.

Περισσότερα εδώ

Related posts