19 Απρίλιος, 2018 23:04

Breaking News

H Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Areva

H Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο διάσωσης της εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Areva
NANOSΗ Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε εχθές το σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης να επενδύσει 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον όμιλο πυρηνικής ενέργειας Areva, αποφαινόμενη ότι αυτή η κρατική ενίσχυση με στόχο τη διάσωση της εταιρείας δεν στρεβλώνει τον ανταγωνισμό.

Η απόφαση της Κομισιόν επιτρέπει στην Αreva -η τιμή των μετοχών της οποίας έχει σχεδόν εκμηδενιστεί έπειτα από χρόνια απογοητευτικών αποτελεσμάτων- να επανιδρυθεί ως μια μικρότερη εταιρεία, επικεντρωμένη στην εξόρυξη ουρανίου, την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων και την ανακύκλωση αναλωθέντων καυσίμων.

«Η σημερινή απόφαση ανοίγει τον δρόμο ώστε η Αreva να αποκτήσει βιώσιμο μέλλον, βάσει ενός αξιόπιστου σχεδίου αναδιοργάνωσης», σχολίασε η Μαγκρέιτε Βέστεϊγιερ, η επίτροπος Ανταγωνισμού.

Κατά την Βέστεϊγιερ, το σχέδιο αναδιοργάνωσης της Αreva έχει επιτύχει την απαραίτητη ισορροπία μεταξύ της προσπάθειας βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της εταιρείας και περιορισμού των στρεβλώσεων του ανταγωνισμού που προκαλεί η πρόσθετη κρατική χρηματοδότησή της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή πάντως, η κρατική επιχορήγηση της Αreva -το 87% του μετοχικού κεφαλαίου της οποίας ανήκει στο γαλλικό δημόσιο-υπόκειται σε προϋποθέσεις, κυρίως την θετική έκβαση των ελέγχων ασφαλείας ενός αντιδραστήρα που έχει σχεδιαστεί από τη γαλλική εταιρεία και κατασκευάζεται για λογαριασμό της γαλλικής επιχείρησης ηλεκτρισμού EDF στη Φλαμανβίλ, καθώς και την έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ της πώλησης της διεύθυνσης της Αρεβά που ειδικεύεται στους αντιδραστήρες στην EDF.

Αυτό σημαίνει ότι η κρατική ενίσχυση μπορεί να μην καταβληθεί μέχρι τότε, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία παράλληλα ενέκρινε τη δανειοδότηση με 3,3 δισεκ. ευρώ του γαλλικού κράτους στην Αreva ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της για ρευστότητα μέχρι την χορήγηση των άλλων κεφαλαίων.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017, 05:05

Περισσότερα εδώ

Related posts