20 Απρίλιος, 2018 12:04

Breaking News

Guardian: H κακοκαιρία στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τους πρόσφυγες

Guardian: H κακοκαιρία στην Ελλάδα θέτει σε κίνδυνο τους πρόσφυγες
NANOSΕκτενές ρεπορτάζ για την κακοκαιρία στην Ελλάδα και τον κίνδυνο που ελλοχεύει για τις ζωές χιλιάδων μεταναστών φιλοξενεί ο Guardian στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα.

Η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως το θέμα έχει προκαλέσει κριτική στο εξωτερικό και έφερε την κυβέρνηση σε αμυντική θέση.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην κόντρα στη Βουλή τη Δευτέρα, κατά την οποία ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στα hotspot είναι πολύ άσχημη. «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική για τις συνθήκες στα κέντρα υποδοχής, που αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια, στην καρδιά του χειμώνα», τονίζει ο Guardian.

Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι οι εικόνες με τις σκηνές γεμάτες χιόνι στην κατάμεστη Μόρια «έφερε σε δύσκολη θέση τον Μουζάλα, που πριν από μόλις μερικές ημέρες επέμεινε ότι με τις προετοιμασίες της κυβέρνησης δεν θα μείνει ούτε ένας πρόσφυγας στο κρύο».

Μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ κάνει λόγο για αναφορές περί ασθενειών που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι το ξέσπασμα πνευμονίας και γρίπης αποδίδεται στην ανεπαρκή στέγαση.

Παράλληλα η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει την «έντονη επίπληξη», όπως τη χαρακτηρίζει, της Κομισιόν που προκάλεσαν τη Δευτέρα οι εικόνες από τους προσφυγικούς καταυλισμούς. «Η κατάσταση είναι απαράδεκτη», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Νατάσα Μπερτό. «Αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι… η διασφάλιση επαρκών συνθηκών υποδοχής στην Ελλάδα είναι ευθύνη των ελληνικών αρχών», πρόσθεσε.

Μιλώντας στον Guardian, ο δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να μεταφερθούν όσο δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες σε ξενοδοχεία, ενώ σημείωσε ότι η κακοκαιρία είναι η χειρότερη που έχει δει ποτέ, κάνοντας λόγο για τα αποκλεισμένα χωριά, που έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ή νερό.

«Το βάρος πρέπει να μειωθεί. Πρέπει να μεταφερθούν πρόσφυγες σε άλλα κέντρα στην ηπειρωτική Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Γαληνός.

«Αυτό που βλέπουμε στα νησιά είναι εκδήλωση του τρόπου με τον οποίο η Ευρώπη αποτυγχάνει να παρέχει αξιοπρέπεια για κάποιους από τους πιο ευάλωτους στον κόσμο», σχολίασε ο Πάνος Ναβροζίδης, επικεφαλής του γραφείου της IRC στην Ελλάδα. «Είναι επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθούν από τα ελληνικά νησιά πρόσφυγες. Η IRC προειδοποίησε για αυτές τις απειλητικές για τη ζωή τους συνθήκες πριν από μήνες, αλλά ακόμη και τώρα, με αυτόν τον καιρό, αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση ζωής ή θανάτου», πρόσθεσε.


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2017, 23:26

Περισσότερα Εδώ

Related posts