19 Δεκέμβριος, 2018 11:12

Breaking News

EBRD: Αναμένει ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα το 2018

EBRD: Αναμένει ανάπτυξη 2,2% στην Ελλάδα το 2018
NANOS

Η ανάκαμψη στην Ελλάδα αναμένεται να ενισχυθεί σταδιακά, εκτιμά σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) σε σημερινή της έκθεση για τις περιφερειακές οικονομικές προβλέψεις.

Συγκεκριμένα, αναμένει περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης, μετά από μια «εξαιρετική» σεζόν για τον τουρισμό το 2017 και την αύξηση της απασχόλησης.

Η EBRD βλέπει τάσεις βελτίωσης στις επενδύσεις, στην απασχόληση και εκτιμά ότι η εμπιστοσύνη θα συνεχιστεί το 2018 και 2019, οδηγώντας σε περαιτέρω ανάπτυξη ύψους 2,2% το 2018 και 2,3% το 2019.

Επίσης, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) αναβάθμισε τις εκτιμήσεις της για τις περιφερειακές οικονομικές προβλέψεις, αλλά προειδοποίησε πως η ανάκαμψη μπορεί να έχει κορυφωθεί, και απαιτούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να διατηρηθεί το momentum.

Η EBRD τόνισε πως αναμένει να σημειωθεί ανάπτυξη σε κάθε οικονομία που καλύπτει.

Η τράπεζα προβλέπει μέση ανάπτυξη 3,3% το 2018, σε μια ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων του Νοεμβρίου κατά 0,3%, και ανάπτυξη 3,2% το 2019.

Ωστόσο, το ποσοστό συνιστά επιβράδυνση από το 3,8% του περασμένου έτους, αντανακλώντας τους χαμηλότερους ρυθμούς αύξησης της παραγωγικότητας καθώς και τις δυσμενείς δημογραφικές τάσεις.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας, Sergei Guriev, τόνισε πως οι περισσότερες οικονομίες της EBRD έχουν εξαντλήσει τους μοχλούς ανάπτυξης που έφεραν ταχεία ανάπτυξη μέχρι το ξέσπασμα της κρίσης.

«Προκειμένου να παραχθούν νέες πηγές ανάπτυξης, αυτές οι χώρες χρειάζεται να διεξάγουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις των αγορών εργασίας, κεφαλαίου και προϊόντων», τόνισε ο Guriev, προσθέτοντας ότι οι χώρες πρέπει να βελτιώσουν τη διακυβέρνηση και να προάγουν την ένταξη στην παγκόσμια οικονομία.

Περισσότερα Εδω

Related posts