19 Οκτώβριος, 2018 17:10

Breaking News

ActionAid: Σε ποιον ανήκει αυτή η ιστορία; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

ActionAid: Σε ποιον ανήκει αυτή η ιστορία; Η απάντηση θα σας εκπλήξει
NANOS

Ένα νέο video για τους πρόσφυγες, έδωσε στη δημοσιότητα η ActionAid, την Τρίτη, 15 Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώνονται 5 χρόνια από την έναρξη των συρράξεων στη Συρία.

Στη διάρκειά αυτή των 5 χρόνων, 4,7 εκατομμύρια Σύροι έγιναν πρόσφυγες. Όπως πολλοί πριν από αυτούς ψάχνουν να βρουν ασφάλεια και κάνουν όνειρα για μια ζωή χωρίς βόμβες. Η ιστορία τους είναι σπαρακτική, αλλά δεν είναι μοναδική. Είναι μια ιστορία που επαναλαμβάνεται.

Με αφορμή την τραγική επέτειο, η ActionAid έδωσε στη δημοσιότητα ένα video, με τίτλο «Μία ιστορία που θα σε εκπλήξει», στο οποίο πρόσφυγες που βρίσκονται στη Λέσβο, διαβάζουν μία ιστορία, γραμμένη στη γλώσσα τους.

Πρόκειται για μερικούς από το 1 εκατομμύριο ανθρώπους, στην πλειονότητα Σύροι, οι οποίοι έχουν διασχίσει το Αιγαίο από τις αρχές του 2015, πολλοί χάνοντας τη ζωή τους. Βρίσκονται στη Λέσβο, όπου η ActionAid δρα από τον Οκτώβριο του 2015, και διάβασαν την παρακάτω ιστορία:

«Πριν τον πόλεμο, ήμασταν πολύ αγαπημένοι. Ήταν τόσο όμορφα εκεί που μέναμε. Η φύση, τα χωριά, οι πόλεις… Μετά καταστράφηκαν όλα. Φοβόμασταν συνέχεια. Για τη ζωή μας, για τη ζωή των αγαπημένων μας. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια μέλη της οικογένειά μου να χάνονται κι αποφασίσαμε να φύγουμε.

Μαζέψαμε ό,τι μπορούσαμε και τα βάλαμε στον ώμο. Θυμάμαι να φεύγουμε και να βλέπω πίσω μας φλόγες. Φτάσαμε στη θάλασσα. Ήμασταν πολλοί, κάποιοι από μακρινά χωριά, κάποιοι άλλοι γείτονες. Στριμωχτήκαμε σε μια βάρκα. Κάποιοι αναγκάστηκαν να κολυμπήσουν. Θυμάμαι κλάματα, φωνές, πανικό και νερό, πολύ νερό.

Περνάγαμε το Αιγαίο. Στο ταξίδι φοβόμασταν κι ελπίζαμε μαζί. Και μετά φτάσαμε εδώ, στη Λέσβο. Θυμάμαι την ανακούφιση όταν φτάσαμε στη στεριά, όταν ο πόλεμος ήταν πια πίσω μας».

Τους ρωτήσαμε σε ποιον πιστεύουν ότι ανήκει αυτή η ιστορία. Είναι η ιστορία των Σύρων, των Ιρακινών και των Αφγανών που φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους από τους σημερινούς πολέμους ή μήπως…

…είναι η ιστορία των γιαγιάδων και των παππούδων μας που έφτασαν με παρόμοιο τρόπο στην Ελλάδα το 1922;

Οι αντιδράσεις στο video, όταν οι πρόσφυγες μαθαίνουν για την άγνωστη Μαρία Λεονταρίδου που το 1922 έχασε τα πάντα στη Σμύρνη κι έφτασε κολυμπώντας τη βάρκα που την μετέφερε στη Λέσβο, είναι απρόσμενες και βαθιά συγκινητικές, αλλά το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: «Πρόσφυγες ήμασταν. Πρόσφυγες είναι. Πρόσφυγας θα μπορούσε να είναι ο καθένας μας. Είμαστε δίπλα τους», σημειώνει η ActionAid.

«Είναι άνθρωποι σαν εμάς. Ψάχνουν ασφάλεια για τα παιδιά τους, ένας ουρανό χωρίς βομβαρδιστικά αεροπλάνα, έναν δρόμο χωρίς βόμβες, κτίρια χωρίς ελεύθερους σκοπευτές. Είναι άνθρωποι που χρειάζονται σήμερα τη στήριξή μας, όπως εμείς τη χρειαστήκαμε στο παρελθόν», προσθέτει η οργάνωση σε σχετικό δελτίο τύπου.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στα μέσα του 2015 οι πρόσφυγες σε ολόκληρο τον κόσμο ξεπέρασαν τα 15,1 εκατομμύρια, ο υψηλότερος αριθμός τα τελευταία 20 χρόνια, με σταθερή αύξηση τα τελευταία 4 χρόνια. Ο πόλεμος στη Συρία, αλλά και συνεχιζόμενες και νέες συρράξεις μεταξύ άλλων στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ είναι η βασική αιτία της αύξησης.

Πηγή:pathfinder

Περισσότερα εδώ

Related posts