Ανοδικές τάσεις στις ευρωαγορές – Σε νέα υψηλά 10ετίας το Χρηματιστήριο Αθηνών

by admin
4 views

Του Παντελή Μάνου

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν σήμερα οι μετοχικές αξίες στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, καθώς τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις για «ομαλή προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας, η οποία, ωστόσο, καθιστά λιγότερο επιτακτική τη μείωση επιτοκίων από τη Fed.

Τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καταδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική παρά τη σφιχτή νομισματική πολιτική και επιτρέποντας στην κεντρική τράπεζα να επικεντρωθεί στον στόχο της σταθερότητας των τιμών

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δημιουργήθηκαν 353.000 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, από 333.000 τον Δεκέμβριο και 182.000 τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση στις 180.000 για τον Ιανουάριο.

Εν τω μεταξύ, το ποσοστό της ανεργίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7% τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθεί οριακά στο 3,8%.

Η ταχεία πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ανοίγει το δρόμο για μειώσεις επιτοκίων εντός των επόμενων μηνών, ανέφερε ο ΟΟΣΑ και προέβλεψε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια νωρίτερα από ό,τι εκτιμούσε στην έκθεση του Νοεμβρίου. «Οι κεντρικές τράπεζες θα μπορούσαν να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια στις ΗΠΑ, από το δεύτερο τρίμηνο και στη ζώνη του ευρώ και στο Ηνωμένο Βασίλειο,το τρίτο τρίμηνο». Η ενδιάμεση έκθεση του ΟΟΣΑ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, που δημοσιεύθηκε χθες Δευτέρα, προβλέπει ότι, στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,2% το 2024 και 2% το 2025.

Ωστόσο, εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει τον υψηλότερο ρυθμό πληθωρισμού της G7, στο 2,8% φέτος και 2,4% το 2025, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Τράπεζα της Αγγλίας για να περιορίσει τον τιμάριθμο.

Επίσης, η παγκόσμια οικονομία πρόκειται να κινηθεί καλύτερα φέτος από ό,τι αναμενόταν μόλις πριν από λίγους μήνες, καθώς οι βελτιωμένες προοπτικές στις Ηνωμένες Πολιτείες αντισταθμίζουν την αδυναμία της ευρωζώνης, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να μειωθεί από 3,1% το 2023 σε 2,9% φέτος, καλύτερα από το 2,7% που αναμενόταν τον Νοέμβριο στις τελευταίες προοπτικές του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, ενώ άφησε αμετάβλητη την εκτίμηση για το 2025, στο 3,0%.

Οι ΗΠΑ θα έχουν την πιο δυναμική ανάπτυξη φέτος, κατά 2,1% λόγω των ισχυρών δαπανών των νοικοκυριών και των συνθηκών στην αγορά εργασίας, πρόσθεσε ο ΟΟΣΑ, ενώ οι οικονομικές προοπτικές στην ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης. Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται πλέον να αναπτυχθεί κατά 0,6% φέτος, από 0,9% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν αυξήθηκε 9,3 μονάδες σε σχέση με τον Δεκέμβριο, στις 79 μονάδες. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2021.

Χρηματιστήρια

Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 εμφανίζει άνοδο κατά 0,50%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης CAC 40 παρουσιάζει κέρδη σε ποσοστό 0,57%, στη Μαδρίτη ο κύριος δείκτης κινείται υψηλότερα κατά 0,69%, το Μιλάνο ενισχύεται κατά 0,53% ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει κέρδη σε ποσοστό 0,74%.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές στα περίπου 170 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έ-κλεισε στις 1403,76 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,56%.

Ομόλογα

Μικτές τάσεις καταγράφουν σήμερα οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 2 μονάδες βάσης, στο 2,32%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρεί κατά 2 bps στο 3,85%, του αντίστοιχου Ισπανικού τίτλου κινείται χαμηλότερα κατά 2 μονάδες, στο 3,21% ενώ η απόδοση του 10ετούς ελληνικού εμφανίζει αύξηση κατά 9 μονάδες βάσης, στο 3,45%.

Εμπορεύματα – Συνάλλαγμα

Ανοδικές τάσεις παρουσιάζουν, έως αυτή την ώρα, οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό εμφανίζει κέρδη κατά 0,76%, στα 73,35 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με αντίστοιχη άνοδο 0,71%, βρίσκεται στα $ 78,54.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει οριακές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ, της βρετανικής λίρας και του γεν. Η ισοτιμία του με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,0744 δολ./ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Περισσότερα Εδω

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ