22 Φεβρουάριος, 2018 19:02

Breaking News

Το 3ο ραντεβού σε μία εβδομάδα

Το 3ο ραντεβού σε μία εβδομάδα
NANOSΜε ρυθμούς καταιγιστικούς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκoπίων για τι πακέτο επίλυσης της εκκρεμότητας επί του ονόματος και άλλων παράπλευρων ζητημάτων της ΠΓΔΜ.

Με ρυθμούς καταιγιστικούς συνεχίζεται η διαπραγμάτευση μεταξύ Αθήνας και Σκoπίων για τι πακέτο επίλυσης της εκκρεμότητας επί του ονόματος και άλλων παράπλευρων ζητημάτων της ΠΓΔΜΜετά τα δύο ραντεβού στη Βιέννη των δύο ΥΠΕΞ όπου παρευρέθηκε και ο μεσολαβητής Μ. Νίμιτς η διαδικασία συνεχίζεται σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας με αφορμή την άτυπη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τους ομολόγους τους των υπό ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Μετά την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβούλιου της περασμένης βδομάδας στο Στρασβούργο και τις κομβικές παρεμβάσεις των επιτρόπων Φεντερίκα Μοργκερίνι και Γιοχάνες Χαν καθίσταται σαφές πως με ορίζοντα το 2025 η ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ αποτελεί άμεση στρατηγική προτεραιότητα της ΕΕ. Η διαδικασία που είχε παγώσει το 2002-03 με την συνάντηση της Θεσσαλονίκης «ξεπάγωσε» στη βάση ενός ατύπου χρονοδιαγράμματος.

Το χρονοδιάγραμμα αυτό προβλέπει την ενσωμάτωση χωρών των δυτικών Βαλκανίων και θεωρητικά σε πρώτη φάση με την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου στην ΕΕ.

Στη διαδικασία αυτή κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η εκ των προτέρων επίλυση όλων των διμερών αλλά και πολυμερών ζητημάτων, αντιθέσεων και εκκρεμοτήτων που υφίστανται μεταξύ των χωρών των δυτικών Βαλκανίων αλλά και κάθε μιας από αυτές με άλλες χώρες της ΕΕ.

Τόσο η επίτροπος Μογκερίνι όσο και ο Επίτροπος Χαν επισήμαναν επανειλημμένως στο Στρασβούργο πως αν δεν επιλυθούν όλα τα παραπάνω προβλήματα που εκκρεμούν δεν θα υπάρξει ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ.

Βασικές εκκρεμότητες αφορούν το καθεστώς του Κοσσόβου και η αναγνώρισή του από τη Σερβία, αλλά και η επίλυση του καθεστώτος και της οργανικής σχέσης με την Πρίστινα και το Βελιγράδι της σερβικής περιοχής του βορείου Κοσσόβου (Μιτροβίτσα), το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ αλλά και των άλλων ζητημάτων που απορρέουν από την εμπλοκή αυτή, όπως αλυτρωτισμός κλπ. αλλά και η διευθέτηση των εκκρεμοτήτων μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας όσον αφορά την άρση του εμπολέμου και άλλα ζητήματα π.χ. Τσαμουριά.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η επιτάχυνση των διαδικασιών διαπραγμάτευσης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων προσλαμβάνει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2018 πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με βασικό θέμα στην ατζέντα την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Συμμαχία.

Χθες Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε πως τρία από τα εφτά κεφάλαια τα οποία είναι υπό διαπραγμάτευση με την Αθήνα έχουν κλείσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό ΥΠΕΞ αλλά και από το διεθνές διπλωματικό ρεπορτάζ προκύπτει πως για το θέμα του ονόματος προκρίνεται τελικά σύνθετη ονομασία στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» του οποίου προηγείται γεωγραφικός προσδιορισμός και όχι χρονικός προσδιορισμός.

Δηλαδή προκρίνεται ο όρος «Βόρεια Μακεδονία» και όχι ο όρος «Νέα Μακεδονία». Η ελληνική πλευρά επιμένει πως η διατύπωση του ονόματος θα πρέπει να φέρει σλαβική χροιά, δηλαδή «Gorna Makedonija». Ωστόσο από τις ίδιες πηγές προκύπτει πως υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος για συμφωνία σε άλλα βασικά ζητήματα, όπως η διατύπωση αλυτρωτικών προθέσεων στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ είτε σε άλλα έγγραφα, σχολικά βιβλία κλπ. καθώς και ο προσδιορισμός της διατύπωσης της ιθαγένειας, εθνότητας, γλώσσας αλλά και της τοπικής Εκκλησίας.

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα Εδω

Related posts