20 Φεβρουάριος, 2018 17:02

Breaking News

Το πρόγραμμα ''EXACTLY'' και οι μίζες των εκατομμυρίων

Το πρόγραμμα ''EXACTLY'' και οι μίζες των εκατομμυρίων
NANOSΤο περίφημο πια «Project EXACTLY» που αφορούσε γιατρούς είχε ανακαλύψει η Novartis έτσι ώστε να «θησαυρίζει» και να «μοιράζει» μίζες εκατομμυρίων σε όσους την «βοηθούσαν» να αυξάνει τα κέρδη της. Το EXACTLY δεν ήταν μελέτη, όπως εμφανιζόταν στα πρακτικά της εταιρείας, αλλά μέθοδος χρηματισμού γιατρών καλυμμένη πίσω από μια μελέτη.

Υπεύθυνο για αυτό το «Project» ήταν το εμπορικό τμήμα της εταιρείας και όχι το ιατρικό. Τα στοιχεία από το EXACTLY καταστράφηκαν από την ομάδα διαχείρισης της Novartis έτσι ώστε να μην αποκαλυφθούν οι μίζες των εκατομμύριων.

Όπως και στα ηλεκτρονικά πάνελ οι αντιπρόσωποι των πωλήσεων συμπλήρωναν ερωτηματολόγια έρευνας αγοράς για γιατρούς για να πληρωθούν. Η Ελένη Βαρδή μια εργαζόμενη στο τμήμα προώθησης επιθεωρούσε και ενέκρινε τις συμπληρωθείσες έρευνες και εν συνεχεία προωθούσε τις πληρωμές στους γιατρούς.

Το πρόγραμμα επέτρεπε στους αντιπροσώπους και τους διευθυντές πωλήσεων να «σπρώχνουν» τρία σκευάσματα της εταιρείας σε κάθε γιατρό.

Οι παράνομες πληρωμές προς τους Έλληνες γιατρούς για τις υπηρεσίες συνταγογράφησης πραγματοποιούνταν μέσω του εταιρικού προγράμματος EXACTLY.

Τα εν λόγω χρήματα στέλνονταν απευθείας από τα κεντρικά της Novartis στη Βασιλεία της Ελβετίας γνωστά ως B- Money.

Η εκπόνηση του προγράμματος

Το πρόγραμμα EXACTLY εκπονήθηκε την περίοδο 2008-2009 και αποτελεί σύμφωνα με την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα ένα από τα μεγαλύτερα «σχέδια» της εταιρείας.

Η εταιρεία πλήρωνε μεταξύ άλλων στους γιατρούς τα έξοδα εγγραφής τους σε συνέδρια και τους κάλυπτε τα έξοδα σε σαββατοκύριακα ψυχαγωγίας στο εξωτερικό με την απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι ίδιοι αποδέχονταν την πρόταση να αυξάνουν τα κέρδη της εταιρείας.

Δείτε τα ντοκουμέντα που αναφέρονται στο πρόγραμμα EXACTLY

Όπως αποκαλύπτεται από τις καταθέσεις των μαρτύρων οι γιατροί που συμμετείχαν στο EXACTLY χωρίζονταν σε τύπου Α, οι οποίοι είχαν την μέγιστη συνταγογραφική δυνατότητα, σε τύπου Β, μεσαίας συνταγογραφηκής δυνατότητας και οι τύπου Γ, χαμηλής δυναμικότητας.

Στόχος της εταιρείας ήταν να γίνουν όλοι οι γιατροί να γίνουν τύπου Α1, δηλαδή μέγιστης συνταγογράφησης φαρμάκων.

Η καταστροφή των αποδεικτικών

Η Novartis για να καλύπτει τις μη νόμιμες συμφωνίες τις είχε καθιερώσει τις «καθαρές ημέρες». Στόχος αυτών των ημερών ήταν οι εργαζόμενοι να καταστρέψουν συγκεκριμένα έγγραφα από το εταιρικό πληροφοριακό σύστημα. Στην αρχή η διαδικασία πραγματοποιούνταν μια φορά τον χρόνο ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε δύο και τρεις.

Οι «καθαρές μέρες» στην Ελλάδα πραγματοποιούνταν έως τον Ιούλιο του 2017 και αφορούσαν έγγραφα σχετιζόμενα με πληρωμές γιατρών.

Γιατί σταμάτησε το πρόγραμμα

«Το σχέδιο ήταν τόσο μεγάλο που γιγαντώθηκε γρήγορα. Τα αποτελέσματα και η αύξηση του μεγέθους του δεν είχαν βάσιμη εξήγηση και ήταν λιγότερο υπερασπίσιμα γεγονός που οδήγησε στη λήξη του» αναφέρει ο μάρτυρας.

Σύμφωνα με την κατάθεση του μάρτυρα το EXACTLY σταμάτησε αιφνιδίως και ο «Σταύρος» (ο απευθείας αναφέρων στον Jan Schluechter τον γενικό διευθυντή εμπορικής προώθησης της Novartis) ήταν αυτός που διεύθυνε των επαναπροσδιορισμό όλων των εγγραφών.

«Ο Αντώνης Werner Σαρλικιώτης σχεδίαζε να καταστρέψει τα έγγραφα, ένας όμως κατάλογος καταρτίθηκε από το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας της Sandoz. Το τμήμα αυτό ανέλυσε τα έγγραφα που είχαν αποθηκευτεί σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές διευθυντών πωλήσεων και αντιπροσώπων πωλήσεων. Ο Αλέξανδρος Μπούλλιας και FNU Κοντανίκος ήταν υπεύθυνοι για τον κατάλογο της ηλεκτρονικής πληροφορίας» επεσήμανε ο μάρτυρας.

Ποιος είναι ο Αντώνης Werner Σαρλικιώτης που σχεδίαζε την καταστροφή των εγγράφων; 


O Αντώνης Werner Σαρλικιώτης ήταν Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στη Novartis Hellas από την 1η Ιανουαρίου 2008 έως τον Ιούλιο του 2010 που τη θέση του πήρε ο Ολλανδός Arnout Ploos van Amstel.

O Aντώνης W. Σαρλικιώτης, παραχώρησε τη θέση του για να αναλάβει τα νέα του καθήκοντα ως Head Sales & Marketing Region Europe, με έδρα τη Βασιλεία.

Σημειώνεται πως ο κ. Σαρλικιώτης διατηρεί προφίλ στο Facebook στο οποίο φαίνεται ότι εργάζονταν στη Novartis το οποίο όμως παρατηρείται πως το τελευταίο διάστημα είναι ανεργό και χωρίς φωτογραφία.

Περισσότερα Εδώ

Related posts