19 Ιούλιος, 2018 05:07

Breaking News

Σοκαρισμένοι οι υπάλληλοι των Βρυξελλών – Εκκενώνεται το «Lex»

Σοκαρισμένοι οι υπάλληλοι των Βρυξελλών – Εκκενώνεται το «Lex»
NANOS

Αποσβολωμένοι είναι ακόμη οι περισσότεροι υπάλληλοι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων μετά την επίθεση στο σταθμό του μετρό Μαλμπέκ, ο οποίος βρίσκεται μέσα στη λεγόμενη «ευρωπαϊκή συνοικία» των Βρυξελλών.

Όσοι υπάλληλοι βρίσκονταν ήδη εντός των κτιρίων είχαν σαφείς εντολές να παραμείνουν εκεί. Όσοι δεν είχαν προλάβει να μπουν, συστήνεται να μην προσέλθουν σήμερα στην εργασία τους.

Στο μεταξύ, οι βελγικές Αρχές αποφάσισαν να εκκενώσουν το ευρωπαϊκό κτίριο «Lex», το οποίο βρίσκεται λίγα μέτρα μακριά από το σταθμό του μετρό στο οποίο σημειώθηκε η βομβιστική επίθεση. Για τους υπαλλήλους των υπόλοιπων ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εκδόθηκε οδηγία, εφόσον το επιθυμούν, να εξέλθουν των κτιρίων πεζή και σε μικρές ομάδες. Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα οι ευρωϋπαλληλοι είχαν λάβει οδηγίες να μείνουν εντός του κτιρίου.

Οι σημαίες της ΕΕ κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα ευρωπαϊκά κτίρια, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους. Οι κάμερες που βρίσκονται έξω από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στραμμένες προς το σημείο της έκρηξης και παρακολουθούν από απόσταση ασφαλείας τις επιχειρήσεις της αστυνομίας και τις πυροσβεστικής.

«Προσπαθούμε να μείνουμε ήρεμοι και αναμένουμε τις νεότερες οδηγίες», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Ελληνίδα υπάλληλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δεν επιθυμεί να δημοσιευθεί το όνομά της, καθώς εκφράζει προσωπικές απόψεις και όχι την επίσημη θέση της Επιτροπής.

Η ίδια σημείωσε πως αυτήν την ώρα επικρατεί «ψυχραιμία» και μια «εικόνα κανονικότητας» στους διαδρόμους του κτιρίου Berleymont. Νωρίτερα, συνεχίζει, ήταν έκδηλη η ανησυχία των υπαλλήλων, τόσο για τους συναδέλφους τους όσο και για συγγενείς. Οι επικεφαλής των Γενικών Γραμματειών της Επιτροπής έχουν αναλάβει να επιβεβαιώσουν αν το προσωπικό είναι καλά στην υγεία του. «Τα νέα μέχρι στιγμής είναι καθησυχαστικά. Δεν έχει φτάσει κάποια πληροφορία για συνάδελφο που να έπεσε θύμα των επιθέσεων», λέει η ίδια υπάλληλος.

Ωστόσο στο απέναντι κτίριο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι υπάλληλοι έχουν αναστατωθεί από μια εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας που μπήκε σε κατάσταση σοκ μέσα στο κτίριο, αφού έζησε από κοντά την επίθεση στο μετρό. Συνάδελφός της, που δεν επιθυμεί να γίνει γνωστό το όνομά της, μετέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την κατάσταση της γυναίκας: «Ήταν σοκαρισμένη και έκλαιγε. Μόλις είχε τελειώσει τη βάρδιά της και γυρνούσε στο σπίτι της. Μας είπε ότι περίμενε το μετρό με κατεύθυνση το Erasme. Μόλις σταμάτησε ο συρμός και άνοιξαν οι πόρτες, μας είπε ότι είδε κάποιον να κουβαλάει κάτι και αμέσως μετά έγινε η έκρηξη. Έτρεξε να βγει έξω και ευτυχώς δεν έπαθε τίποτα. Δεν μπορούσε να μας πει περισσότερα γιατί δε μιλάει καλά Γαλλικά. Είναι από το Βιετνάμ».

Η γυναίκα αυτή όμως δεν ήταν η μόνη υπάλληλος του Συμβουλίου που βρισκόταν στο μετρό την ώρα της επίθεσης. Σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσία του Συμβουλίου, εκείνη την ώρα είχε σχολάσει η βραδινή βάρδια των καθαριστριών και ακόμα μία γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ελαφριά τραυματισμένη. Επιβεβαιώθηκε ότι είναι καλά στην υγεία της.

Για κάποιους υπαλλήλους των ευρωπαϊκών οργάνων, το Συμβούλιο και η Επιτροπή είναι προφανείς τρομοκρατικοί «στόχοι» για λόγους «συμβολισμού». «Φοβόμαστε ότι το χτύπημα στην κοντινή στάση του μετρό ήταν μόνο προειδοποίηση και ότι μια μέρα θα τινάξουν στον αέρα το ίδιο Συμβούλιο», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ υπάλληλος της υπηρεσίας καθαριότητας.

Στον αντίποδα, άλλος υπάλληλος του Συμβουλίου από την υπηρεσία Τύπου και ελληνικής καταγωγής αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι δεν «υποκύπτει στο φόβο». «Το κτίριο του Συμβουλίου είναι ένα σύμβολο της ΕΕ ωστόσο φυλάσσεται καλά και τα σημερινά χτυπήματα έγιναν σε χώρους που δε φυλάσσονται. Περισσότερο ανησυχώ για τα παιδιά μου που κυκλοφορούν στους δρόμους και λιγότερο για μας εδώ μέσα», εξηγεί.

Ερωτηθείς αν το σημερινό χτύπημα στο μετρό Μαλμπέκ εκλαμβάνεται ως τρομοκρατικό χτύπημα κατά της ΕΕ, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο. «Είναι πολύ νωρίς για να μπούμε σε μια τέτοια συζήτηση. Κάποιοι βιάζονται αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δε θα ακολουθήσει», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

Περισσότερα εδώ

Related posts