12 Δεκέμβριος, 2018 00:12

Breaking News

Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία: Δύσκολο τεστ για τον απερχόμενο πρόεδρο

Προεδρικές εκλογές στην Τσεχία: Δύσκολο τεστ για τον απερχόμενο πρόεδρο
NANOSΣτις κάλπες καλούνται σήμερα και αύριο οι Τσέχοι για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις οποίες θέτει υποψηφιότητα και ο απερχόμενος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν, ένας αντιμουσουλμάνος, φιλορώσος που εμφανίζεται να έχει μικρό προβάδισμα έναντι των φιλοευρωπαίων αντιπάλων του.

Η αναμέτρηση προβλέπεται δύσκολη για τον 73χρονο βετεράνο της αριστεράς ο οποίος διεκδικεί δεύτερη θητεία. Μεταξύ των οκτώ υποψήφιων βασικός του αντίπαλος είναι ο πρώην επικεφαλής της Ακαδημίας Επιστημών Γίρι Ντράχος.

«Φυσικά και έχω αγωνία», παραδέχθηκε ο Ζέμαν σε συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στην εφημερίδα Dnes.

Οι τσέχικες εταιρείες στοιχημάτων εκτιμούν ότι ο Ζέμαν θα επανεκλεγεί, όμως σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στις αρχές Ιανουαρίου ο Ντράχος ενδέχεται να κερδίσει στον δεύτερο γύρο, που είναι προγραμματισμένος για τις 26 και 27 Ιανουαρίου, με 48,5% έναντι 44% για τον απερχόμενο πρόεδρο.

«Πρέπει να είμαι προετοιμασμένος ότι θα βρεθώ σε δύσκολη θέση στον δεύτερο γύρο», σχολίασε ο Ζέμαν, προτού παραπονεθεί για «τον εθνικό χαρακτήρα των Τσέχων», σύμφωνα με τον οποίο «όσοι χάνουν ενώνονται για να ρίξουν αυτό που τους ξεπερνά».

Ο Ζέμαν, που αρνήθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας να συμμετάσχει σε τηλεμαχίες με τους αντιπάλους του, έχει τη στήριξη της υπαίθρου και των εργατών. Σε μια χώρα που είναι κατά πλειοψηφία αντίθετη στη μετανάστευση βρίσκει πρόσφορο έδαφος όταν χαρακτηρίζει τη μεταναστευτική κρίση «οργανωμένη εισβολή» και επεσήμανε ότι οι μουσουλμάνοι «δεν μπορούν να ενσωματωθούν».

Αντίθετα ο Ντράχος, ένας κεντρώος φιλελεύθερος, είναι ο υποψήφιος που προτιμούν οι μορφωμένοι και οι κάτοικοι των μεγάλων πόλεων. Φιλοευρωπαίος, πιστεύει ότι η Πράγα «μπορεί να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην ΕΕ».

Στη διάρκεια μιας τηλεμαχίας που μεταδόθηκε χθες Πέμπτη το βράδυ, επιτέθηκε στον Ζέμαν για την εσωτερική του πολιτική. Ένας αρχηγός κράτους θα πρέπει «να φέρνει περισσότερο πολιτισμό στην πολιτική σκηνή», σχολίασε αναφερόμενος στον απότομο χαρακτήρα του απερχόμενου προέδρου.

«Γιατί η κάτω βουλή αναλώνεται τόσο με διαμάχες; Φταίει ο πρόεδρος Ζέμαν», συνέχισε ο Ντράχος προτού κατηγορήσει τον απερχόμενο πρόεδρο ότι στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας του λαϊκιστή συμμάχου του Αντρέι Μπάμπις και ότι θέλει να του «επιτρέψει να κυβερνά για όσο θέλει».

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται την ώρα που συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Στα μέσα Δεκεμβρίου ο Ζέμαν διόρισε μια κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον λαϊκιστή δισεκατομμυριούχο Μπάμπις, η οποία όλα δείχνουν ότι δεν θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο.

Ο Μπάμπις, το κόμμα του οποίου ANO κέρδισε 78 από τις 200 έδρες στην κάτω βουλή, εξέφρασε τη στήριξή του προς τον Ζέμαν χθες.

«Πρόκειται για μια δήλωση του Αντρέι Μπάμπις, όχι του κινήματος. Δεν πρόκειται για μια έκκληση προς τους ψηφοφόρους μας. Αν πω ότι θα ψηφίσω τον Μίλος Ζέμαν, δεν θα αποτελέσει έκπληξη», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα εδώ

Related posts