19 Δεκέμβριος, 2018 11:12

Breaking News

"Πράσινο φως" για την εκλογή Μουφτήδων στη Θράκη

"Πράσινο φως" για την εκλογή Μουφτήδων στη Θράκη
NANOS"Πράσινο φως" για την εκλογή Μουφτήδων στη Θράκη

«Εξήλθα της συνομιλίας μου με τον Ερντογάν έχοντας περισσότερες ελπίδες για την επίλυση του θέματος των δύο Ελλήνων στρατιωτικών απ’ όσες είχα τη στιγμή που έμπαινα στη συνάντηση». Με αυτά τα λόγια απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός την Πέμπτη το βράδυ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ και την δίωρη συνομιλία ου είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Η αποκωδικοποίηση αυτής της φράσης έρχεται 48 ώρες αργότερα με την δημοσιοποίηση του διαλόγου που είχε ο Ταγίπ Ερντογάν με τους Τούρκους δημοσιογράφους στο αεροσκάφος που τον μετέφερε πίσω στην Τουρκία. Πιο συγκεκριμένα, η εφημερίδα hurriyet στην έκδοσή της του Σαββάτου δημοσιοποιεί αυτόν τον διάλογο. Είναι φανερό πως ο πρόεδρος της Τουρκίας μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα προτάσσει το γνωστό θέμα της εκλογής και όχι του διορισμού από το ελληνικό κράτος των Μουφτήδων στη Θράκη.

Κατά τους ισχυρισμούς του προέδρου της Τουρκίας, η ελληνική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να επιστρέψει στο καθεστώς πριν από το 1985 όταν οι Μουφτήδες, δηλαδή οι θρησκευτικοί ταγοί των μουσουλμάνων της δυτικής Θράκης εκλέγονταν όπως ορίζει και η μουσουλμανική παράδοση από τη θρησκευτική κοινότητα. 

Πολύ ενδιαφέρον επίσης έχει το ύφος και οι τόνοι που χρησιμοποίηση ο Ταγίπ Ερντογάν όταν αναφέρθηκε στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών αλλά και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών επισημαίνοντας πως συμφώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα πως υπάρχει κοινή βούληση για συνεννόηση στα θέματα αυτά.

Υπάρχει δηλαδή μία χροιά εκούσιας υποβάθμισης της επιθετικής ρητορικής που συνηθίζει ο πρόεδρος της Τουρκίας σε αυτά τα ζητήματα χωρίς αυτή η παρατήρηση να σημαίνει υποχρεωτικά πως θα υπάρξει θετική έκβαση και άμεσα στις σχετικές συνεννοήσεις για το θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.


Το περιεχόμενο των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν στους Τούρκους δημοσιογράφους, όπως δημοσιεύθηκε στην Ηurriyet, έχει ως εξής:

Στην ερώτηση πώς ήταν η ατμόσφαιρα στη συνάντηση με τον Έλληνας πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε: Ήταν καλό. Ο Τσίρπας κινείται με καλή πρόθεση, και έχει τη βούληση να αναπτυχθούν οι σχέσεις μας. Για να διανύσουμε κάποια απόσταση πρέπει να εργαστούμε πολύ.

»Με τον Τσίπρα μιλήσαμε για τα στρατιωτικά θέματα και αναφερθήκαμε στις επενδύσεις των Τούρκων επενδυτών στην Ελλάδα. Συζητήσαμε το θέμα των οχτώ Τούρκων στρατιωτικών του FETO και για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που δικάζονται για παραβίαση των συνόρων. (σ.σ. Η παραβίαση συνόρων είναι πολύ ελαφρύτερο αδίκημα από την κατασκοπεία για την οποία προβλέπονται μέχρι και 20 χρόνια φυλάκιση)

»Μιλήσαμε για την επισκευή του τεμένους Fethiye στην Αθήνα και εξετάσαμε πολύ σοβαρά το θέμα της Θράκης. Του υπενθύμισα ότι στη δυτική Θράκη ο ορισμός του Μουφτή να γίνεται με εκλογές και όχι με διορισμό. Αν θέλει ο Θεός θα γίνει με εκλογή, δεν λέει όχι (ο Τσίπρας). «Θα περάσουμε στο νέο σύστημα, θα καταργήσουμε τον διορισμό» λέει (ο Τσίπρας). Δηλαδή σε αυτό το θέμα λέμε ότι άναψε «πράσινο φως». 


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018, 11:09

Περισσότερα Εδω

Related posts