19 Ιούλιος, 2018 05:07

Breaking News

«Πολυεθνική δικτατορία για να σωθεί ο καπιταλισμός», ένα προφητικό άρθρο του Γ. Τσένη στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» (1977)

«Πολυεθνική δικτατορία για να σωθεί ο καπιταλισμός», ένα προφητικό άρθρο του Γ. Τσένη στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ» (1977)
NANOSΘα περιοριστούν οι ελευθερίες του πολίτη στις καπιταλιστικές δημοκρατίες για να ξεπεραστεί η κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Σε αυτήν ακριβώς την απόφαση κατέληξε η «τριεθνής σύσκεψη» (διεθνής οργανισμός των πολυεθνικών εταιρειών ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνίας και Ευρώπης) στην οποία προήδρευσε ο Σπίνιεφ Μπρεζίνσκυ, ο άνθρωπος που ανέλαβε από τον πρόεδρο Κάρτερ τον ρόλο που είχε πριν από λίγο καιρό ο Χένρυ Κίσσινγκερ στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. (Ρώμη, Νοέμβριος 1977, ανταπόκριση Γ. Τσένης).

Ο Μπρεζίνσκυ επισκέφτηκε σε χρόνο – ρεκόρ, την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά επίσημα, τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καταλήγοντας στην «τριεθνή σύσκεψη» της Βόννης που είχε σαν μοναδικό θέμα συζήτησης τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να ξεπεραστεί η κρίση του καπιταλισμού. Οι λύσεις που προτάθηκαν, συνοψίζονται σε αυτά τα έξι σημεία:

  1. Προγραμματισμένες οικονομίες σε επίπεδο εθνικό και διεθνές για να αυξηθεί το ατομικό εισόδημα.
  2. Πειθαρχημένη εργασία.
  3. Ενίσχυση της εκτελεστικής εξουσίας.
  4. Χρηματοδοτούμενα πολιτικά κόμματα.
  5. Περιορισμένη εκπαίδευση.
  6. Ελεγχόμενος ο Τύπος.

Τα σημαντικότερα μέλη που συμμετείχαν στην «τριεθνή σύσκεψη» ήταν, εκτός από τον Μπρεζίνσκυ, ο Χένρυ Κίσσινγκερ, που εκπροσωπούσε τις πολυεθνικές εταιρείες εκ μέρους των ΗΠΑ, με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή της «Μανχάτταν Μπάνκ», ο Ζόζεφ Στράους, που εκπροσωπούσε τις πολυεθνικές εκ μέρους της Γερμανίας, ο Βατανούκι, που εκπροσωπούσε το ιαπωνικό κεφάλαιο, και ο Τζιάννι Ανιέλλι, πρόεδρος της «Φίατ», εκπρόσωπος του ιταλικού βιομηχανικού κεφαλαίου.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ»

Οι λύσεις που πρότειναν οι εκπρόσωποι της «τριεθνής σύσκεψης» είναι άκρως προειδοποιητικές για τους λαούς του Δυτικού κόσμου, γιατί σκοπεύουν να αναστηλώσουν κάτω από μια επιστημονική φόρμα το καπιταλιστικό σύστημα διά μέσου ενός αυταρχικού περιορισμού της λαϊκής συμμετοχής στη δημοκρατική εξέλιξη των κοινωνιών.

Δημοκρατία και καπιταλισμός δεν μπορούν να συμφωνήσουν πια –παραδέχονται σήμερα οι διασημότεροι οικονομολόγοι των πολυεθνικών εταιρειών του κόσμου, κι ακριβώς γι’ αυτό κατέληξαν να προτείνουν τις «έξι» λύσεις για να μπορεί να κυβερνάται στο μέλλον μια καπιταλιστική δημοκρατία.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016, 02:06

Περισσότερα εδώ

Related posts