18 Ιούλιος, 2018 22:07

Breaking News

Πιο… φουσκωτά τα στρώματα ~ "Χαλάνε" 500 ευρώ με 497 ευρώ

Πιο… φουσκωτά τα στρώματα ~ "Χαλάνε" 500 ευρώ με 497 ευρώ
NANOS

Ανταλλαγή χαρτονομισμάτων μεγάλης αξίας και στις τράπεζες του Βόλου

Με τα 500άρικα στα χέρια, προκειμένου να τα μετατρέψουν σε χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας, φοβούμενοι την απόσυρση του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ από την ΕΚΤ, μεταβαίνουν στις τράπεζες του Βόλου αποταμιευτές, αλλά βρίσκονται μπροστά σε έκπληξη, καθώς οι τράπεζες ζητούν προμήθεια 0,15% ή ελάχιστο ποσό 3 ευρώ επί του ποσού ανταλλαγής.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οπως εξηγεί στον «ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ» διευθυντικό στέλεχος τράπεζας στο Βόλο, η ανταλλαγή χαρτονομισμάτων ποτέ δεν επιτρεπόταν, αν η συναλλαγή δεν συνοδευόταν από παραστατικό.

«Η ανταλλαγή χαρτονομισμάτων με άλλα μικρότερης αξίας στα γκισέ, γινόταν και γίνεται από τις τράπεζες εξυπηρετικά στους κατόχους τραπεζογραμματίων μεγάλης αξίας. Ομως το 2015, πριν την εφαρμογή των capital controlς, αρκετοί συμπολίτες που αποταμίευαν σε θυρίδες ή σε στρώματα και άλλες κρυψώνες στα σπίτια τους, για να περιορίσουν τον όγκο των χαρτονομισμάτων, τα μετέτρεπαν σε 500άρικα ή 200άρικα. Μετά όμως τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και κυρίως μετά τις αποκαλύψεις ότι η ΕΚΤ σχεδιάζει να αποσύρει από την κυκλοφορία το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ, η ζήτηση για μετατροπή των 500ευρων σε μικρότερης αξίας χαρτονομίσματα αυξήθηκε κατακόρυφα. Εκμεταλλευόμενες την ευκαιρία οι τράπεζες δημιούργησαν μια νέα υπηρεσία για τους πελάτες τους και επέβαλαν προμήθεια στην ανταλλαγή.

Με δεδομένα τα capital controls και την επιθυμία του κόσμου να απαλλαγεί από το μεγαλύτερης αξίας χαρτονόμισμα, βρήκαν έναν εύκολο τρόπο και να ικανοποιήσουν την ανάγκη της πελατείας και να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Ειδικότερα, πολλοί πολίτες που φυλάνε σε θυρίδες ή προσωπικές κρυψώνες τα χρήματα που εκταμίευσαν προ των capital controls, επιλέγοντας χαρτονομίσματα των 500 ευρώ για μικρότερο όγκο, έχουν ήδη αρχίσει να μας επισκέπτονται για να τα ανταλλάξουν με χαρτονομίσματα μικρότερης αξίας».

Συγκεκριμένα δίνουν τη δυνατότητα ανταλλαγής μετρητών με άλλα μετρητά, αλλά με προμήθεια που ανέρχεται σε 0,15% επί του ποσού που ανταλλάσσεται. Η ελάχιστη προμήθεια είναι 3 ευρώ. Ετσι, κάποιος που θα «χαλάσει» σε τράπεζα χαρτονόμισμα των 500 ευρώ θα λάβει πίσω 497 ευρώ. Αν «χαλάσει» τέσσερα μωβ χαρτονομίσματα, θα του παρακρατηθούν πάλι 3 ευρώ καθώς η συγκεκριμένη ελάχιστη προμήθεια, επιβάλλεται σε ποσά μέχρι 2.000 ευρώ. Από 2.000 ευρώ και πάνω, η προμήθεια ορίζεται στο 0,15% του ποσού συναλλαγής. Δηλαδή είτε χαλάσει ένα 500 ευρώ είτε δύο, είτε τέσσερα, θα του παρακρατηθεί προμήθεια 3 ευρώ (ελάχιστη).

 

Πως θα γλιτώσετε προμήθεια

Αντίθετα με την προμήθεια ανταλλαγής, αν γίνει κατάθεση του 500άρικου σε λογαριασμό και στη συνέχεια ανάληψη, δεν γίνεται κράτηση.

Μπορεί δηλαδή ένας κάτοχος 500άρικου να μεταβεί στο γκισέ τράπεζας ή σε ΑΤΜ, να καταθέσει το 500άρικο και να κάνει την ίδια στιγμή ανάληψη του εβδομαδιαίου επιτρεπόμενου ορίου των 420 ευρώ. Το υπόλοιπο διαθέσιμο στο λογαριασμό του, θα είναι 80 ευρώ, χωρίς δηλαδή προμήθεια καθώς δεν γίνεται ανταλλαγή αλλά κατάθεση.

Αρκετοί μεταβαίνουν στα ΑΤΜ Παρασκευή βράδυ, λίγο πριν τα μεσάνυχτα και κάνουν on line κατάθεση το 500 ευρώ. Αμέσως μετά κάνουν ανάληψη του εβδομαδιαίου ορίου και το ΑΤΜ τους δίνει σε 50ευρα και 20ευρα κατά μέγιστο το ποσό των 420 ευρώ, δηλαδή γίνεται ανταλλαγή μέσω κατάθεσης. Στη συνέχεια, μετά την αλλαγή της εβδομάδας, δηλαδή μετά τα μεσάνυχτα προς Σάββατο, το όριο ανάληψης των 420 ευρώ έχει ανανεωθεί και κάνουν δεύτερη ανάληψη 80 ευρώ (τέσσερα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ), οπότε και ολοκληρώνεται το «χάλασμα» του 500άρικου σε 50άρικα και 20άρικα.

Περισσότερα Εδω

Related posts