18 Μάρτιος, 2018 21:03

Breaking News

Παραμένουν οι ισραηλινοί δισταγμοί στις σχέσεις με την Τουρκία

Παραμένουν οι ισραηλινοί δισταγμοί στις σχέσεις με την Τουρκία
NANOS

Γεγονός είναι πως βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για την επαναπροσέγγιση Ισραήλ-Τουρκίας. Ακόμη και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάνει πλέον θετικές δηλώσεις για το Τελ Αβίβ  

Παρ’ όλα αυτά, η επαναπροσέγγιση δεν έχει ακόμη επιτευχθεί και δεν είναι βέβαιο αν θα επιτευχθεί, τελικά, παρά το γεγονός ότι διπλωμάτες από τις δύο χώρες βρίσκονται ήδη σε επαφή.

Παρατηρητές επισημαίνουν ότι πλέον έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι με το Ισραήλ να είναι η λιγότερο πρόθυμο, θέτοντας κόκκινες γραμμές και ζητώντας εγγυήσεις.

Την ίδια ώρα ισραηλινά Μέσα αναφέρουν πως οι ΗΠΑ εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για την ομαλοποίηση των σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας.

Όπως έγραψε η Haaretz, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στο Ισραήλ, είπε στον πρωθυπουργό Νετανιάου πως ο Ερντογάν επείγεται για συμφωνία με το Ισραήλ, το συντομότερο δυνατό.

Ο Μπάιντεν δήλωσε έτοιμος να μεσιτεύσει για την επίτευξη της επαναπροσέγγισης και κάλεσε τις δύο χώρες να συνεργασθούν στον ενεργειακό τομέα, τονίζοντας πως η Τουρκία αποτελεί τον πιο οικονομικό δρόμο για την εξαγωγή του ισραηλινού φυσικού αερίου στην παγκόσμια αγορά.

Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν πως οι ΗΠΑ θέλουν να «δέσουν» Ισραήλ και Τουρκία με μια στρατηγική συμφωνία στον τομέα της ενέργειας. Διπλωμάτες στην Άγκυρα επισήμαιναν τον θετικό τόνο του Ερντογάν, έναντι του Ισραήλ, τελευταία, ο οποίος συνιστά μια απόλυτη στροφή στη ρητορική του από το 2009.

Αναλογιζόμενος τις ευαισθησίες των ισλαμιστών υποστηρικτών του, ο Ερντογάν μέχρι πρόσφατα, εμφανιζόταν διστακτικός σε μια επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ εφόσον δεν υπήρχε επίσημη δήλωση συγνώμης για το επεισόδιο με το πλοίο Μαβί Μαρμαρά, το 2010, την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των νεκρών και την άρση του αποκλεισμού της Γάζας.

Πιεζόμενος από τις ΗΠΑ, ο Νετανιάου ικανοποίησε τον πρώτο τουρκικό όρο, το 2013, ενώ, βάσει τουρκικών πηγών και το ζήτημα των αποζημιώσεων τείνει προς διευθέτηση.

Όσον αφορά τη Γάζα η Άγκυρα έχει μετριάσει τις απαιτήσεις της, ζητώντας, τώρα, ειδική άδεια για να προμηθεύει αγαθά και υπηρεσίες ση Λωρίδα.

Τούρκος διπλωμάτης ανέφερε πως η κατάσταση στην Συρία πιέζει και τις δύο χώρες.

Το κόστος όμως των σφαλμάτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής φαίνεται από το ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παραδέχεται πλέον την αδυναμία της Τουρκίας να επηρεάσει τις εξελίξεις στη γειτονιά της.

Ενώ Ερντογάν και Νετανιάου έχουν επικρατήσει στις πρόσφατες εκλογές στις χώρες τους δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία της επαναπροσέγγισης.

Γιατί όμως; Τούρκος αναλυτής του στενού περιβάλλοντος Ερντογάν θεωρεί πως ένας λόγος είναι η στάση της Τουρκίας έναντι της Χαμάς.

Ωστόσο βασικός λόγος είναι η Ρωσία. «Γιατί το Ισραήλ εμφανίζεται τόσο διστακτικό όταν στο τραπέζι υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα, όπως το φυσικό αέριο; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό βρίσκεται στη Μόσχα», αναφέρει ο ίδιος και τονίζει πως μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους η Μόσχα και Άγκυρα βρίσκονται σε καθεστώς ψυχρού πολέμου.

Η ρωσική στάση έναντι της Τουρκίας είναι και ο βασικός λόγος για τους δισταγμούς του Ισραήλ έναντι της ταχείας επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, καθώς το Ισραήλ χρειάζεται περισσότερο τη Ρωσία παρά την Τουρκία.

Ωστόσο, άλλοι αναλυτές θεωρούν ως βασικό λόγο την έλλειψη εμπιστοσύνης του Ισραήλ προς την τουρκική ηγεσία. «Το Ισραήλ θεωρεί λάθος να ρίξει σωσίβιο στον Ερντογάν καθώς δεν πιστεύει πως στο μέλλον ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να αρχίσει τα παλιά», αναφέρει ένας εξ αυτών.

«Επίσης το Ισραήλ έχει δημιουργήσει νέες συμμαχίες με Ελλάδα και Κύπρο και κατά συνέπεια δεν έχει λόγο να βιάζεται για την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία», αναφέρει ο ίδιος.

Πηγή: www.al-monitor.com/pulse/

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Περισσότερα εδώ

Related posts