14 Δεκέμβριος, 2018 00:12

Breaking News

Ο Τουσκ παραδέχεται πως υπάρχουν δυσκολίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας

Ο Τουσκ παραδέχεται πως υπάρχουν δυσκολίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας
NANOS
Ο Τουσκ παραδέχεται πως υπάρχουν δυσκολίες για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας



Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε απόψε ότι υπάρχουν ακόμη δυσκολίες που μένουν να ξεπεραστούν ως την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, προκειμένου να υιοθετηθεί το σχέδιο που θα έχει ως στόχο να ανακοπεί η ροή προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, σχέδιο που —όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο— η Κύπρος έχει απειλήσει να τορπιλίσει.

Μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα νωρίτερα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, ο Τουσκ δεν έκρυψε ότι ο δρόμος προς μια συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία είναι σπαρμένος με πολλές παγίδες.

«Δεν είναι εύκολο καθήκον και πρέπει να γίνει σωστά. Είναι σαφές πως απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», είπε ο Τουσκ.

Στον προηγούμενο σταθμό της περιοδείας του, στη Λευκωσία, ο πρόεδρος το Ευρωπαϊκού Συμβουλίου άκουσε τις έντονες επιφυλάξεις της Κύπρου.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης του διεμήνυσε ότι η χώρα του δεν «έχει την πρόθεση να εγκρίνει το άνοιγμα νέων κεφαλαίων» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ εάν η Άγκυρα δεν «εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της».

«Είναι αδικαιολόγητο, αντιπαραγωγικό και απαράδεκτο να μετατοπιστεί το βάρος της ευθύνης για την προσφυγική κρίση στους ώμους της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε ο Αναστασιάδης μετά τη συνάντησή του με τον Τουσκ.

Πέραν των κυπριακών αντιδράσεων, ο Τουσκ παραδέχθηκε και ο ίδιος ότι υπάρχει ζήτημα νομιμότητας στο σχέδιο συμφωνίας που τέθηκε στο τραπέζι την περασμένη εβδομάδα και παραμένει «προβληματικό».

«Η τουρκική πρόταση που καταρτίστηκε μαζί με τη Γερμανία απαιτείται να διασαφηνιστεί, ώστε να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα 28 κράτη μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανέφερε.

Ο ΟΗΕ και πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις θεωρούν ότι το σχέδιο συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας αντίκειται προς το διεθνές δίκαιο.

«Σήμερα καταρτίσαμε έναν κατάλογο σημείων που πρέπει να ρυθμιστούν για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ως την Παρασκευή», είπε ο Τουσκ από την Άγκυρα.

Νωρίτερα, ο Νταβούτογλου υπεραμύνθηκε της στάσης της κυβέρνησής του, τονίζοντας πως «δεν παζαρεύουμε για τα χρήματα» και διαβεβαιώνοντας πως «η ανθρωπιστική πολιτική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει ακόμη κι αν κανένας δεν μας δώσει δεκάρα».


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016, 00:12

Περισσότερα εδώ

Related posts