21 Οκτώβριος, 2018 07:10

Breaking News

Ολλανδία: «Πράσινο φως» για εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Σ. Αραβία

Ολλανδία: «Πράσινο φως» για εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Σ. Αραβία
NANOS
Ολλανδία: «Πράσινο φως» για εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Σ. ΑραβίαΗ Βουλή της Ολλανδίας ενέκρινε χθες σχέδιο νόμου το οποίο καλεί την κυβέρνηση να απαγορεύσει τις εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία εξαιτίας των συνεχιζόμενων παραβιάσεων του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου στην Υεμένη.

Η ψηφοφορία στο ολλανδικό κοινοβούλιο είχε στόχο την εφαρμογή σχετικής απόφασης που έλαβε τον περασμένο Φεβρουάριο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλώντας τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλλουν εμπάργκο όπλων στο Ριάντ.

Πάνω από 6.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί μετά την παρέμβαση της αραβικών κρατών υπό την Σαουδική Αραβία στον πόλεμο στην Υεμένη, από τους οποίους οι μισοί ήταν άμαχοι, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

Το σχέδιο νόμου που ενέκρινε η ολλανδική βουλή επικαλείται μια έκθεση με ημερομηνία την 22α Ιανουαρίου που κατήρτισαν εμπειρογνώμονες για τη σύρραξη στην Υεμένη αλλά και τις συνεχιζόμενες εκτελέσεις θανατοποινιτών στη Σαουδική Αραβία για την επιβολή της απαγόρευσης.

Καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει αυστηρά εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων και να μην εγκρίνει εξαγωγές αγαθών διπλής χρήσης —πολιτικής και στρατιωτικής— που μπορεί να χρησιμοποιούνται για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι χώρες της ΕΕ που κάνουν τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία είναι η Βρετανία και η Γαλλία. Η Γερμανία ενέκρινε εξαγωγές όπλων αξίας σχεδόν 200 εκατομμυρίων δολαρίων στο σουνιτικό βασίλειο μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Δεν είναι ακόμη διαθέσιμα επίσημα στοιχεία για τις ολλανδικές εξαγωγές όπλων στη Σαουδική Αραβία.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2016, 00:49

Περισσότερα εδώ

Related posts