15 Δεκέμβριος, 2018 03:12

Breaking News

Νέο ισχυρό sell-off στο ρούβλι, βουτιά στα ρωσικά blue chips

Νέο ισχυρό sell-off στο ρούβλι, βουτιά στα ρωσικά blue chips
NANOSΝέο ισχυρό sell-off στο ρούβλι, βουτιά στα ρωσικά blue chips

Το ρωσικό ρούβλι και οι μετοχές ορισμένων από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας σημειώνουν νέα βουτιά σήμερα, μετά από μία ήδη ταραχώδη εβδομάδα, λόγω της απειλής νέων κυρώσεων από τις ΗΠΑ καθώς και της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου.

Η μεταβλητότητα στη ρωσική αγορά έχει αυξηθεί έντονα το τελευταίο διάστημα, καθώς η Ουάσιγκτον επέβαλε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας στις 6 Απριλίου, με στόχο μεγάλες ρωσικές εταιρείες και μερικούς από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας.

Όπως προειδοποίησε η Fitch την Παρασκευή, ο νέος γύρος αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα έχει «σοβαρές επιπτώσεις» στις στοχευμένες εταιρείες και θα περιορίσει τη δυνητική οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας.

Οι κίνδυνοι άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών υποχώρησαν το Σαββατοκύριακο μετά από την εκτόξευση δυτικών πυραύλων στη Συρία. Ωστόσο, η Ουάσινγκτον δήλωσε την Κυριακή ότι θα επιβάλει περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας τη Δευτέρα λόγω της στήριξης της Μόσχας στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το ρούβλι υποχωρεί 1,6% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και στο 62,9697, ενώ υποχωρεί 0,4% έναντι του ευρώ στο 76,80. Η πτώση έρχεται μετά από μια ταραχώδη εβδομάδα που είδε το ρούβλι να εξασθενεί πάνω από το επίπεδο του 65 για πρώτη φορά από τα τέλη του 2016.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Ρωσίας, ο RTS (που έχει βάση το δολάριο), υποχωρεί 0,6% στις 1098,26 μονάδες, ενώ ο δείκτης MOEX (που έχει βάση το ρούβλι) υποχωρεί 0,18% στις 2171,28 μονάδες. Ωστόσο, τα blue chips της Ρωσίας δέχονται ισχυρές πιέσεις με τις μετοχές του γίγαντα του κλάδου του αλουμινίου, Rusal, ο οποίος μπήκε στην λίστα των αμερικανικών κυρώσεων στις 6 Απριλίου, σημειώνουν βουτιά της τάξης του 5% στην ρωσική αγορά, μετά από ισχυρό sell-off ύψους 30% στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.


Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 16 Απριλίου 2018, 12:29

Περισσότερα Εδω

Related posts