18 Νοέμβριος, 2018 00:11

Breaking News

Νέα δημοσιεύματα Times-Independent για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Δύο αντικρουόμενες απόψεις

Νέα δημοσιεύματα Times-Independent για τα Γλυπτά του Παρθενώνα – Δύο αντικρουόμενες απόψεις
NANOSΝέα δημοσιεύματα Times-Independent για τα Γλυπτά του Παρθενώνα - Δύο αντικρουόμενες απόψεις

Νέα δημοσιεύματα των βρετανικών Times και Ιndependent παρουσιάζουν δύο αντικρουόμενες απόψεις για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Αναφερόμενοι εκτενώς στο εμπόριο αρχαιοτήτων που προέρχονται από λεηλασίες, οι Times εμφανίζονται να συμμερίζονται το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των γλυπτών. Ωστόσο ο Independent υποστηρίζει ακριβώς το αντίθετο.

«Η νέα έκθεση του Ροντέν στο Βρετανικό Μουσείο αποδεικνύει ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία» τιτλοφορείται το σχετικό άρθρο του Independent.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο ο Ροντέν και άλλοι καλλιτέχνες που δεν μπόρεσαν ποτέ να επισκεφθούν την Ελλάδα, είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα αρχαιοελληνικά γλυπτά χάρη στη μεταφορά τους στο Βρετανικό Μουσείο.

Το άρθρο των Times τιτλοφορείται «Αποτρέποντας τα κέρδη από λεηλασίες» και σε αυτό μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Η κλοπή των αρχαιοτήτων ενός έθνους είναι σαν να κλέβεις από τον λαό την ιστορία, την κληρονομιά και την ταυτότητά του» επισημαίνει ο συντάκτης, αναγνωρίζοντας ότι «πολλές χώρες συμπάσχουν με το ελληνικό αίτημα για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα».

Το άρθρο αναφέρεται και στον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Χρήστο Τσιρογιάννη, ο οποίος εργάζεται εδώ και χρόνια για την αναγνώριση και επιστροφή κλεμμένων έργων τέχνης.

Ο Τσιρογιάννης και οι συνάδελφοί του, καταλήγει το άρθρο, θα έπρεπε να έχουν πρόσβαση στα αρχεία οίκων δημοπρασιών όπως οι Sotheby’s, Christie’s και Bonhams. «Το να τους αρνούνται την πρόσβαση σε αρχεία κλεμμένων έργων δεν έχει νόημα: όλοι πρέπει να ενωθούμε για να σταματήσουμε αυτή τη λεηλασία».


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 8 Μαΐου 2018, 09:50

Περισσότερα Εδώ

Related posts