22 Απρίλιος, 2018 03:04

Breaking News

Μητσοτάκης: «Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα με τον τουρισμό σε πρωταγωνιστικό ρόλο»

Μητσοτάκης: «Η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα με τον τουρισμό σε πρωταγωνιστικό ρόλο»
NANOSΕπιμέλεια: Άντζελα Πεΐτση

Την πεποίθησή του ότι η ανάπτυξη της χώρας θα έρθει μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις με πρωταγωνιστή τον τουρισμό, εξέφρασε μιλώντας σε εκπροσώπους παραγωγικών φορέων στην Κω, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, σε Ψέριμο και Κω.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά: «Πρόθεσή μου είναι η επόμενη Κυβέρνηση να είναι αυτή, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση. Για να το κάνουμε αυτό, θα χρειαστεί να υιοθετήσουμε πολιτικές διαφορετικές από αυτές που υιοθετήσαμε μέχρι σήμερα. Πρωτίστως, όμως, θα χρειαστεί να ξεφύγουμε από τη μέγγενη του λαϊκισμού, η οποία καταδίκασε το πολιτικό σύστημα σε μια χρόνια αναξιοπιστία… Θα σας πούμε λίγα πράγματα, αλλά αυτά για τα οποία θα δεσμευθούμε, θα ξέρουμε ότι θα μπορούμε να τα κάνουμε πράξη».

«Πρέπει να πούμε ξεκάθαρα ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τον ιδιωτικό τομέα και από τις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που κόντρα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, επιβιώνουν σε συνεργασία με τους εργαζόμενους, επενδύουν και δημιουργούν θέσεις απασχόλησης. Δεν πρόκειται να μας σώσει κανένα μεγάλο Κράτος και κανένα Δημόσιο, το οποίο θα προσλαμβάνει κόσμο σωρηδόν, όπως πιθανόν να έκανε πριν από κάποια χρόνια. Αυτές οι εποχές τελείωσαν. Τις αφήσαμε πίσω μας», επεσήμανε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Και τόνισε: «Εμείς πρεσβεύουμε ένα μείγμα οικονομικής πολιτικής, το οποίο θέτει ως πρώτη πολιτική προτεραιότητα τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και το συμμάζεμα του Δημοσίου, για να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε κάποιες δαπάνες… Θέλουμε να αφήσουμε την ιδιωτική οικονομία ελεύθερη και με στοχευμένες παρεμβάσεις να μπορούμε να ενθαρρύνουμε εκείνους τους κλάδους που έχουμε φυσικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο τουρισμός, προφανώς, είναι ο σημαντικότερος από αυτούς. Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε να λέμε ότι, σε κάθε περίπτωση, ανάπτυξη της Ελλάδας χωρίς τον τουρισμό σε πρωταγωνιστικό ρόλο, δεν μπορούμε να φανταστούμε. Αυτό σημαίνει ορισμένες πολύ συγκεκριμένες πολιτικές».

«Εντός λίγων ημερών», είπε ο κ. Μητσοτάκης «θα αρχίσει να υλοποιείται η συμφωνία της σύμβασης παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και η μεταβίβασή τους στην ουσία στη Fraport. Αυτή την πολύ σημαντική πρωτοβουλία την δρομολόγησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχουν σημαντικά διαθέσιμα κεφάλαια για την αναβάθμιση όλων των περιφερειακών αεροδρομίων, συμπεριλαμβανομένης και της Κω. Έτσι θα μπορέσει η Κως να αποκτήσει και μια υποδομή, ως προς το αεροδρόμιο, αντάξια του αριθμού των επισκεπτών που επιλέγουν να την επισκέπτονται κάθε χρόνο».

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στην τουριστική ανάπτυξη, επεσήμανε: «Εξαιρετικά σημαντική είναι η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος και μέσα από την κρουαζιέρα… Έχουμε την υποχρέωση να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες υποδομές, ώστε να μπορούμε να προσελκύσουμε κρουαζιερόπλοια, γιατί και η κρουαζιέρα ενδιαφέρεται σήμερα να ανοίξει καινούργιους προορισμούς».

Επικρίνοντας τους κυβερνώντες για το θέμα του προσφυγικού, είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε μια Κυβέρνηση η οποία αντιμετώπισε την επιχειρησιακή διάσταση του προσφυγικού προβλήματος με τεράστια ανεπάρκεια. Ένας από τους λόγους που σήμερα ακόμα υπάρχουν αυξημένοι αριθμοί προσφύγων και μεταναστών, όχι μόνο στην Κω, αλλά και στα υπόλοιπα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχει να κάνει με το γεγονός ότι, δυστυχώς, υπάρχει τεράστια καθυστέρηση στην επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου, με αποτέλεσμα, να μην γίνονται επαναπροωθήσεις και επιστροφές στην Τουρκία. Αυτός είναι ο βασικός τρόπος με τον οποίο μπορούν να αποσυμφορηθούν τα νησιά».

Κλείνοντας επανέλαβε τη δέσμευση για του, για μείωση του ΦΠΑ, στα αγροτικά προϊόντα: «Εμείς δεν έχουμε πει πολλά πράγματα, δεν έχουμε αναλάβει πολλές δεσμεύσεις. Αλλά έχουμε πει ότι θα μειώσουμε το Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%. Είναι μια από τις λίγες δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, γιατί θεωρούμε ότι, ως μια πρώτη κίνηση, θα είναι τουλάχιστον μια βασική ανακούφιση για να μειώσουμε το κόστος παραγωγής».

Περισσότερα Εδω

Related posts