20 Ιούλιος, 2018 22:07

Breaking News

Με «μπλοκάκι» δουλεύουν επιστήμονες και ανειδίκευτοι εργάτες στα εργοστάσια της Μαγνησίας

Με «μπλοκάκι» δουλεύουν επιστήμονες και ανειδίκευτοι εργάτες στα εργοστάσια της Μαγνησίας
NANOS

 

 

«Στην πλειοψηφία των εργοστασίων του Νομού μας, οι εργοδότες έχουν «ξεσαλώσει» αφού ανάλογα με τις ορέξεις τους -την εξασφάλιση των κερδών τους δηλαδη- έχουν καθιερώσει τις ευέλικτες μορφές εργασίας. Εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που οι συμβάσεις τους επεκτείνονται και ξαναεπεκτείνονται, ενοικιαζόμενοι, εργαζόμενοι σε εργολαβικά συνεργεία, εργαζόμενοι με εκ περιτροπής απασχόληση και διαθεσιμότητα, και η λίστα δεν έχει τελειωμό. Στα παραπάνω τα τελευταία χρόνια προστέθηκε και ένα «καινούργιο φρούτο» πάντα βέβαια με τις «ευλογίες» των κυβερνήσεων και  του ΣΕΒ. Εργαζόμενοι με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών(ΔΠΥ) ή αλλιώς τα γνωστά μας «μπλοκάκια»», καταγγέλει το συνδικάτο Μετάλλου.

Πρόκειται , σύμφωνα με το συνδικάτο μετάλλου, στην πλειοψηφία τους για νέους εργαζόμενους, μηχανικούς και επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας μας, οι οποίοι εξαναγκάζονται να προσληφθούν με το απαράδεκτο καθεστώς του ΔΠΥ, εξασφαλίζοντας έτσι το προνόμιο ο εργοδότης να μην τους οφείλει ασφαλιστικές εισφορές, να μην τους καταβάλλει δώρα, επιδόματα αδείας, ασθένειας, άδειες, αποζημίωση απόλυσης κ.ά. Στα εργοστάσια μάλιστα της περιοχής μας (ΜΕΤΚΑ, ΒΕΜΕΚΕΠ, ΑΓΕΤ κά) η μορφή αυτή έχει επεκταθεί όχι μόνο στους επιστήμονες αλλά και σε ανειδίκευτους εργάτες οι οποίοι καλούνται όπως και οι πρώτοι, να ανοίξουν βιβλία στην εφορία, να πληρώνουν λογιστές, να φορολογούνται σαν αυτοπασχολούμενοι, να μη μπορούν να καλύψουν τις εισφορές τους στα ταμεία κ.ά.

Οι εργαζόμενοι με μπλοκάκι παρότι δουλεύουν με καθεστώς μισθωτής σχέσης εξαρτημένης εργασίας, εξαναγκάζονται από τον εργοδότη για να μπορούν να δουλέψουν να υπογράφουν συμφωνητικά «ανεξαρτήτων υπηρεσιών» ή συμβάσεις έργου, σαν να πρόκειται για εργολάβους επιχειρηματίες. Οι συνάδελφοι αυτοί έχουν καθορισμένο τόπο εργασίας, καθορισμένο ωράριο και βέβαια συγκεκριμένα καθήκοντα που τους ανατίθενται, όπως και όλοι οι συνάδελφοι μισθωτοί.  Έχουμε περιπτώσεις που εργαζόμενοι δουλεύουν με τέτοιες σχέσεις εργασίας για πάνω από 10 χρόνια είτε με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων τους είτε με συμφωνητικό ανεξαρτήτων υπηρεσιών αορίστου χρόνου. Μέσα από το ΔΠΥ, ουσιαστικά σα Δούρειος Ίππος εισβάλλουν και απλώνονται οι λεγόμενες «νέες» εργασιακές σχέσεις, δηλαδή οι συνθήκες γαλέρας που θέλουν να επιβάλλουν οι εργοδότες στους εργαζόμενους και που προωθεί και η σημερινή συγκυβέρνηση.

Περισσότερα Εδω

Related posts