25 Απρίλιος, 2018 06:04

Breaking News

Μετά τον χιονιά, καταιγίδα αποκαλύψεων

Μετά τον χιονιά, καταιγίδα αποκαλύψεων
NANOS
Ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις με πολιτικό απόηχο θα προκαλέσει στη χώρα μας το πόρισμα των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ για το σκάνδαλο της Novartis καταγράφοντας καρέ-καρέ τις αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας με δωροδοκίες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι για την άνοδο των πωλήσεών της στα φάρμακα.

Δεκάδες μάρτυρες φέρονται να έχουν προσκομίσει έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό δρομολογώντας την άσκηση ποινικών διώξεωνΤα στοιχεία από την έρευνα της αμερικάνικης Δικαιοσύνης, η οποία διήρκεσε δύο χρόνια περιλαμβάνονται στο πόρισμα-«φωτιά» που αναμένουν τις επόμενες ημέρες οι Έλληνες εισαγγελείς προκειμένου να ξετυλίξουν το μίτο της διαφθοράς στην αγορά των φαρμάκων.

Πολιτικά πρόσωπα ακόμη και πρώην πρωθυπουργό φαίνεται ότι αγγίζει το σκάνδαλο της Novartis η κυριαρχία της οποίας στη φαρμακευτική αγορά φέρεται να συνδέεται με δωροδοκίες γιατρών, διευθυντικών στελεχών νοσοκομείων, αλλά και κρατικών αξιωματούχων.

Οι έλληνες εισαγγελείς διαφθοράς οι οποίοι έχουν ήδη ενημερωθεί ατύπως για την πορεία των ερευνών στις ΗΠΑ, αναμένουν, μετά το αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχουν αποστείλει, τα στοιχεία των Αμερικανών τα οποία, εκτιμάται, πως θα τους λύσουν τα χέρια για να προχωρήσουν στις δικές τους κινήσεις. Και αυτό γιατί, όπως χαρακτηριστικά λένε δικαστικές πηγές, τα στοιχεία αυτά είναι πολλά και σημαντικά. Δεκάδες μάρτυρες φέρονται να έχουν προσκομίσει έγγραφα και οπτικοακουστικό υλικό Πολιτικά πρόσωπα ακόμη και πρώην πρωθυπουργό φαίνεται ότι αγγίζει το σκάνδαλο της Novartisδρομολογώντας την άσκηση ποινικών διώξεων.

Τα δύο πρώην στελέχη της Novartis που έσπασαν τη σιωπή τους καταγγέλλοντας στις ΗΠΑ παράνομες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας άνοιξαν το ασκό του Αιόλου, καθώς υπάρχουν κι άλλοι εργαζόμενοι στην εταιρεία που φαίνονται διατεθειμένοι να μιλήσουν.

Στο μικροσκόπιο πολιτικοί και ΜΜΕ

Το σκάνδαλο, που προσομοιάζεται με εκείνο των μιζών της Siemens λαμβάνει ακόμη μεγαλύτερη έκταση, καθώς σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, πακτωλός χρημάτων δινόταν από την φαρμακευτική εταιρεία σε συγκεκριμένα ΜΜΕ, εκδότες και δημοσιογράφους.

Στο κάδρο μπαίνουν 7 πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και πρώην πρωθυπουργός της περιόδου των υπηρεσιακών κυβερνήσεων και της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου μέχρι σήμερα.

Κατά πληροφορίες, φέρεται να δόθηκαν περί τα 25 εκατ. ευρώ σε κάθε ένα από τα προαναφερόμενα ανώτατα στελέχη κυβερνήσεων από την εταιρεία για διευκόλυνση των συμφερόντων της εταιρείας. για τον καθενα

Νέα έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα

Εν τω μεταξύ νέα έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος διέταξε ο οικονομικός Εισαγγελέας, Παναγιώτης Αθανασίου, λίγες μέρες μετά την εντολή έρευνας από την Εισαγγελία Διαφθοράς για τις καταγγελίες περί χρηματισμού 4.500 γιατρών αλλά και κρατικών λειτουργών ώστε να προωθούν τα φάρμακά της.

Η εντολή συνολικού φορολογικού ελέγχου δόθηκε στον επίκουρο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση και εκτείνεται σε βάθος δεκαετίας, διάστημα για το οποίο θα ανοίξουν τραπεζικοί λογαριασμοί, καθώς πολλά από τα στελέχη της εταιρίας βρίσκονται σε διάφορες λίστες μεγαλοκαταθετών.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου και το χαμένο πόρισμα

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων στελέχη των Υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας ώστε να συντονιστούν οι ενέργειες προκειμένου να συνδράμουν την έρευνα του εισαγγελέα. Συγκεκριμένα να εντοπιστούν παλιές δικογραφίες αλλά και πορίσματα παλιότερων διοικητικών ερευνών για την υπόθεση που έγιναν αλλά δεν έφτασαν ποτέ στον εισαγγελέα. Μια τέτοια έρευνα είχε διαταχθεί τον Νοέμβριο του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά. Ενώ η αρχική εντολή ήταν να ερευνηθεί το θέμα εντός 90 ημερών υποβλήθηκε τελικά εντός λίγων ημερών πόρισμα μόλις οκτώ σελίδων.

Ο κ. Σαλμάς χαρακτήρισε το πόρισμα «ανεπαρκές και συγκαλυπτικό» και έδωσε εντολή στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης να κάνει έρευνα. Πράγματι υποβλήθηκε άλλο πόρισμα τον Ιανουάριο του 2013, όμως αυτό φέρεται να μην δεν κατέληξε ποτέ στον εισαγγελέα.

O χιονιάς υποχωρεί από την Πέμπτη, η καταιγίδα αποκαλύψεων έρχεται….

Διαβάστε επίσης:

Περισσότερα Εδώ

Related posts