20 Οκτώβριος, 2018 16:10

Breaking News

Μέρκελ – Πούτιν ζωντανεύουν και πάλι τον μεταξύ τους διάλογο στο Σότσι

Μέρκελ – Πούτιν ζωντανεύουν και πάλι τον μεταξύ τους διάλογο στο Σότσι
NANOS

Ραγδαία βελτίωση σχέσεων Ρωσίας-Γερμανίας

Η δεύτερη σχεδιαζόμενη επίσκεψη εργασίας της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στο Σότσι μέσα σε δεκαπέντε ημέρες θα σημάνει ραγδαία βελτίωση όχι μόνο στις γερμανο-ρωσικές σχέσεις αλλά και τις σχέσεις της ΕΕ με τη Μόσχα. Σύμφωνα με τους παρατηρητές, αυτά συμπίπτουν καθώς οι Ευρωπαίοι εταίροι βρίσκονται σε αναθεώρηση των σχέσεών τους με την Ουάσινγκτον.

Η Μέρκελ είχε επισκεφθεί και πάλι το Σότσι στις 2 Μαΐου και είχε συναντηθεί με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για πρώτη φορά μετά το 2014.

Μία εβδομάδα αργότερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ είχε ανακοινώσει πως η χώρα του αποχωρεί από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Συμφωνία που είχαν προσυπογράψει Γερμανία και Ρωσία (μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και τη Γαλλία). Η απόφαση αυτή του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε έντονη αντίδραση από τους Ευρωπαίους εταίρους, με την Μέρκελ να φτάνει στο σημείο να δηλώνει πως «η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στις ΗΠΑ για την ασφάλειά της και να διατηρεί τις διεθνείς συμφωνίες».

Οι σχολιαστές επιμένουν πως η δεύτερη αυτή επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ, μέσα στον ίδιο μήνα στο Σότσι, δείχνει πως «η Ευρώπη έχοντας απογοητευθεί από την Ουάσινγκτον, θα επιδιώξει στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία με την ελπίδα να διασώσει την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν και ανοίγοντας το δρόμο για άλλα κρίσιμα διεθνή θέματα».

Όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, λίγο πριν την δεύτερη αυτή συνάντηση «στην επαναπροσέγγιση Μέρκελ και Πούτιν, αύριο (Παρασκευή) θα εξετασθούν εκτός του Ιράν, ‘εκρηκτικά διεθνή ζητήματα’, όπως της Συρίας και της Ουκρανίας που δημιουργούν προβλήματα εμπιστοσύνης στις σχέσεις Ευρώπης –Ουάσινγκτον».

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι «παίκτης-κλειδί» στο διεθνές προσκήνιο, καθώς εκτός από σύμμαχος του Ιράν, υποστηρίζει τον πρόεδρο Άσαντ στην αιματηρή σύγκρουση της Συρίας και αναμένεται να συναντηθεί στο τέλος του μήνα με τον πρόεδρο Μακρόν της Γαλλίας.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται στο περιθώριο απόπειρας να αρχίσουν συνομιλίες ανάμεσα στις αντιμαχόμενες δυνάμεις στην Ουκρανία, όπου δεν περνά ημέρα χωρίς να σημειωθούν ένοπλες συγκρούσεις, ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις και τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές, παρά την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ, για την οποία είχαν μεσολαβήσει Βερολίνο και Παρίσι.

Αυτή την εβδομάδα, ξύπνησαν μνήμες από την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία, το 2014, με τα εγκαίνια από τον μόλις επανεκλεγέντα για τέταρτη προεδρική θητεία Πούτιν, της γέφυρας μήκους 19 χιλιομέτρων πάνω από τα στενά Kerch στη Μαύρη Θάλασσα.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο Πούτιν θα προτείνει τετραμερή διάσκεψη, με τη συμμετοχή του ίδιου, της Μέρκελ, του Μακρόν και του Ουκρανού προέδρου Ποροσένκο, στην προσπάθεια να αναβιώσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

Με πληροφορίες από Deutsche Welle και rt.com


Περισσότερα εδώ

Related posts