13 Δεκέμβριος, 2018 10:12

Breaking News

Κολομβία: Η οργάνωση ELN φέρεται να είναι πίσω από την απαγωγή στελέχους εταιρείας

Κολομβία: Η οργάνωση ELN φέρεται να είναι πίσω από την απαγωγή στελέχους εταιρείας
NANOSΚολομβία: Η οργάνωση ELN φέρεται να είναι πίσω από την απαγωγή στελέχους εταιρείας

Μέλη της οργάνωσης Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) φέρονται – κατά την αστυνομία – να απήγαγαν το Σάββατο στην Κολομβία στέλεχος μιας εταιρείας που έχει συνάψει σύμβαση με τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Ecopetrol, μερικές ημέρες μετά την αναστολή από την κυβέρνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, εξαιτίας επιθέσεων που αποδόθηκαν στους αντάρτες.

Ένας Κολομβιανός μηχανικός, ο Ραφαέλ Αντρές Ριάνιο, 41 ετών, απήχθη από τα γραφεία της εταιρείας Ismocol, η οποία ειδικεύεται στην κατασκευή και τη συντήρηση πετρελαϊκών υποδομών, «από δύο μασκοφόρους και ένοπλους άνδρες, που δήλωσαν μέλη του ELN», διευκρίνισε η αστυνομία σε ανακοίνωσή της.

Η απαγωγή έγινε στη Σαραβένα, στα σύνορα με τη Βενεζουέλα.

Η Εκοπετρόλ, η μεγαλύτερη επιχείρηση της Κολομβίας, κατήγγειλε μέσω Twitter την απαγωγή και απαίτησε την άμεση απελευθέρωση του μηχανικού, ο οποίος είναι επίσης διευθυντικό στέλεχος της Ισμοκόλ.

Η απαγωγή σημειώθηκε μερικές ώρες πριν από την άφιξη στην Κολομβία για μια διήμερη επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο Γκουτέρες επεδίωκε με αυτή την επίσκεψη να δώσει ώθηση στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος και τον ELN, την τελευταία οργάνωση ανταρτών που συνεχίζει τη δράση της στην Κολομβία.

Καταγγέλλοντας μια σειρά «τρομοκρατικών» ενεργειών που αποδόθηκαν στους γκεβαριστές αντάρτες, ο πρόεδρος Σάντος ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ανακαλεί τον επικεφαλής διαπραγματευτή της κυβέρνησης από τις συνομιλίες που διεξάγονταν στο Κίτο, στον Ισημερινό.

Μία ημέρα νωρίτερα τα δύο μέρη είχαν αρχίσει να συζητούν την παράταση της αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός που είχε τεθεί σε εφαρμογή την 1η Οκτωβρίου.

Όμως ο Σάντος καταδίκασε τις επιθέσεις «εναντίον του πληθυσμού, των ένοπλων δυνάμεων και των υποδομών», που είχαν αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν άλλοι δύο στη βορειοανατολική Κολομβία. Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η Εκοπετρόλ είχε καταγγείλει επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεών της σε τέσσερις νομαρχίες.

Οι αντάρτες από την πλευρά τους πρότειναν να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.


Τελευταία ενημέρωση: Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018, 05:58

Περισσότερα εδώ

Related posts