10 Δεκέμβριος, 2018 11:12

Breaking News

Ιταλία: Πρωτιά για τα Πέντε Αστέρια στις δημοσκοπήσεις

Ιταλία: Πρωτιά για τα Πέντε Αστέρια στις δημοσκοπήσεις
NANOSΕνόψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι διάφορες τάσεις ενισχύονται. Σύμφωνα με το ινστιτούτο Demopolis, το κίνημα των Πέντε Αστέρων εξασφαλίζει το 29,2% της πρόθεσης ψήφου και είναι πρώτο κόμμα. Ακολουθούν το Δημοκρατικό Κόμμα του Ματτέο Ρέντσι με το 23,5% και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με 15,6%.

Τα Πέντε Αστέρια δεν έχουν συμμαχήσει με καμία άλλη πολιτική δύναμη. Σε ό,τι αφορά συνολικά όλη την κεντροδεξιά συμμαχία, η πρόθεση ψήφου φτάνει στο 36,3%, ενώ για την κεντροαριστερά δεν ξεπερνά το 27%. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι βάσει των μέχρι τώρα γκάλοπ, καμία παράταξη ή κόμμα δεν θα ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι ίδιες δημοσκοπήσεις, παράλληλα, δείχνουν ότι μόνο το 62% των Ιταλών σκοπεύει να πάει να ψηφίσει και ότι το 78% πιστεύει ότι τα κόμματα δεν πρόκειται να σεβαστούν ούτε μια προεκλογική τους υπόσχεση.

Η εκστρατεία για τις εκλογές μόλις άρχισε, αλλά οι Ιταλοί δείχνουν να έχουν ήδη κουραστεί και πολλοί αναλυτές επιμένουν ότι στο τέλος δεν αποκλείεται να σχηματιστεί μια κυβέρνηση με τη συμμετοχή του Μπερλουσκόνι και της κεντροαριστεράς, με κύριο κοινό στοιχείο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας.

Προβλήματα στο Δημοκρατικό Κόμμα αλλά και στους συντηρητικούς

O επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Μπ.Γκρίλο Παράλληλα, στις 4 Μαρτίου θα διεξαχθούν και περιφερειακές εκλογές στο Λάτιο και τη Λομβαρδία, με πρωτεύουσες την Ρώμη και το Μιλάνο. Σύμφωνα με τα πρώτα γκάλοπ στην περιφέρεια της ιταλικής πρωτεύουσας, στην πρόθεση ψήφου έχουν προβάδισμα τα Πέντε Αστέρια. Στη δε Λομβαρδία, την προτίμηση των ψηφοφόρων, έως τώρα, φέρεται να συγκεντρώνει ο κεντροδεξιός υποψήφιος Αττίλιο Φοντάνα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Ματτέο Ρέντσι, δυσκολεύεται εμφανώς να ξεπεράσει τη σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζει: τα έως τώρα ποσοστά του είναι τα χαμηλότερα των τελευταίων δέκα ετών. Η πρόταση του Ρέντσι να καταργηθεί η εισφορά των πολιτών στη δημόσια τηλεόραση δεν έπεισε και ο διάλογος με τις δυνάμεις της αριστεράς συναντά συνεχή εμπόδια.

Δεν λείπουν, βέβαια, και κάποια προβλήματα για τη συντηρητική παράταξη. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας La Stampa, η εισαγγελία του Μιλάνου φέρεται να ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την πώληση της ποδοσφαιρικής ομάδας Μίλαν από τον Μπερλουσκόνι σε Κινέζους επιχειρηματίες.

Ερευνάται το ενδεχόμενο, να υπήρξε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, με υπερβολικά υψηλή τιμή πώλησης και υπερεκτίμηση κάποιων εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα πάντως, ο Γενικός Εισαγγελέας του Μιλάνο, Φραντσέσκο Γκρέκο, έκανε γνωστό ότι «σε αυτή την φάση δεν διεξάγεται έρευνα που να αφορά την πώληση της ομάδας της Μίλαν».

Πηγή: Deutsche Welle

Περισσότερα εδώ

Related posts