20 Νοέμβριος, 2018 07:11

Breaking News

Ιράν-Φρουροί της Επανάστασης: Η ΕΕ δεν μπορεί να διασώσει την πυρηνική συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

Ιράν-Φρουροί της Επανάστασης: Η ΕΕ δεν μπορεί να διασώσει την πυρηνική συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ
NANOSΙράν-Φρουροί της Επανάστασης: Η ΕΕ δεν μπορεί να διασώσει την πυρηνική συμφωνία μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις είναι ανήμπορες να διασώσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποσυρθούν, δήλωσε την Πέμπτη ο αναπληρωτής επικεφαλής του επίλεκτου σώματος Φρουροί της Ιρανικής Επανάστασης.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί ενεργήσει ανεξάρτητα για την πυρηνική συμφωνία», δήλωσε ο ταξίαρχος Χοσεΐν Σαλαμί, σύμφωνα με το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars, μετά τις διαβεβαιώσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας ότι παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία.

«Οι εχθροί του Ιράν δεν επιδιώκουν στρατιωτική αντιπαράθεση. Θέλουν να πιέσουν τη χώρα μας μέσω οικονομικής απομόνωσης… Η αντίσταση είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους εχθρούς, όχι η διπλωματία», δήλωσε ο Σαλαμί σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή.

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε την Τρίτη πως η Τεχεράνη θα παραμείνει στη συμφωνία του 2015 παρά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσυρθεί, αλλά πρόσθεσε πως πιστεύει ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει παρά μια «περιορισμένη ευκαιρία» προκειμένου να διασώσει τη συμφωνία.

Την Τετάρτη (χθες) ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αμφισβήτησε την ικανότητα των ευρωπαϊκών χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία να εγγυηθούν τα συμφέροντα της Τεχεράνης και πρόσθεσε: «Δεν εμπιστεύομαι ούτε αυτές τις χώρες».

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης την Τρίτη πως θα επαναφέρει τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν. Αυτές προβλέπουν ποινές για τις ξένες εταιρείες που συναλλάσσονται με την Τεχεράνη και θα εξασθενίσουν περαιτέρω αυτό που χαρακτήρισε μια «φριχτή, μονόπλευρη συμφωνία η οποία δεν θα έπρεπε ποτέ, ποτέ να είχε γίνει».


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018, 12:16

Περισσότερα εδώ

Related posts