20 Ιούνιος, 2018 15:06

Breaking News

Θύματα του πολιτισμικού ρατσισμού οι Ρομά- Ημερίδα για το Ολοκαύτωμα στο Βόλο «Θ»

Θύματα του πολιτισμικού ρατσισμού οι Ρομά- Ημερίδα για το Ολοκαύτωμα στο Βόλο «Θ»
NANOS

Από τη συνέντευξη Τύπου του μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, του καθηγητή κ. Χρ. Γκόβαρη και της υπεύθυνης του Κέντρου Στήριξης κ. Ιουλίας Τριανταφύλλου

Ο πολιτισμικός ρατσισμός που επικρατεί τις τελευταίες δεκαετίες, στοχεύει όχι στη φυσική εξόντωση, αλλά στην περιθωριοποίηση των Ρομά, τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με αφορμή την ημερίδα για το Ολοκαύτωμα των Ρομά στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο στις 10 το πρωί στο Τσαλαπάτα.

Η εκδήλωση με τίτλο «Το Ολοκαύτωμα των Ρομά: Η άγνωστη πλευρά της ευρωπαϊκής ιστορίας» διοργανώνεται από τη Μητρόπολη Δημητριάδος, το Εργαστήριο Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας σε πολυπολιτισμικά περιβάλλοντα του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Κέντρο Στήριξης Ρομά Αλιβερίου της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ του Δήμου Βόλου.

Με αφορμή την ημερίδα παραχωρήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ συνέντευξη Τύπου. Ο μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος τόνισε πως τα τελευταία χρόνια στην τοπική μας κοινωνία έχει αναπτυχθεί ένα δίκτυο για τη στήριξη των Ρομά με τη συμμετοχή της Μητρόπολης, του Κέντρου Στήριξης στο Αλιβέρι, αλλά και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η εμπειρία αυτή είναι πολύ σημαντική και ενώνουμε τις δυνάμεις για να συνεργαζόμαστε με σχολεία που έχουν Ρομά, όπως το 10ο Δημοτικό Νέας Ιωνίας, το 2ο Γυμνάσιο Νέας Ιωνίας, αλλά και σχολεία της Αγίας Παρασκευής. Και δίνουμε έμφαση και στο Ολοκαύτωμα των Ρομά από το ναζιστικό καθεστώς. Περίπου ένα εκατομμύριο Ρομά σκοτώθηκαν εκείνη την περίοδο και είναι σημαντικό να ακούσουμε σημαντικά πράγματα. Μάλιστα έχουμε την ευκαιρία να φιλοξενήσουμε στην ημερίδα τον επίσκοπο Σλαυονίας από το Πατριαρχείο της Σερβίας κ. Ιωάννη που έχει ασχοληθεί με την ιστορία των Ρομά στην Ευρώπη.

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου εκπαίδευσης του Π.Θ., καθηγητής κ. Χρήστος Γκόβαρης τόνισε πως πριν 200 χρόνια είχε ξεκινήσει ο φυλετικός ρατσισμός που οδήγησε στο ολοκαύτωμα των Εβραίων και των Ρομά από το ναζιστικό καθεστώς. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ο πολιτισμικός ρατσισμός που έχει στόχο όχι τη φυσική εξόντωση, αλλά την κοινωνική περιθωριοποίηση των Ρομά. Οι Ρομά εξακολουθούν να είναι μια στιγματισμένη ομάδα στην Ελλάδα και αλλού, ενώ υφίστανται τον αποκλεισμό.

Ο ίδιος σημείωσε πως στον Βόλο ενώ οι μαθητές Ρομά φοιτούν στο Δημοτικό, εντούτοις δεν συνεχίζουν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο και αυτός είναι ο στόχος από δω και πέρα. Επίσης σε άλλες περιοχές της χώρας ένα σημαντικό ποσοστό Ρομά δεν φοιτούν ακόμη στο Δημοτικό. Άρα υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά για την ένταξή τους στην εκπαίδευση.

Η υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης, κοινωνική λειτουργός κ. Ιουλία Τριανταφύλλου σημείωσε πως στο πλαίσιο της ημερίδας οι Ρομαλέοι, δηλαδή μαθητές που φοιτούν στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, θα παρουσιάσουν ιστορικές μαρτυρίες από το Ολοκαύτωμα. Οι Ρομαλέοι μελέτησαν την ιστορία των Ρομά. Μάλιστα μέσα από τις δυνατότητες που τους παρέχει το Κέντρο Στήριξης μαθαίνουν γραφή, μαθηματικά και άλλες δράσεις.

Με άδεια του υπουργείου Παιδείας έξι με επτά φοιτητές Δημοτικής Εκπαίδευσης προσφέρουν εθελοντική διδασκαλία στους μαθητές του 1ου Δημοτικού Νέας Ιωνίας.

Περισσότερα Εδω

Related posts