25 Φεβρουάριος, 2018 06:02

Breaking News

Η Τουρκία στήνει φυλάκιο απέναντι από τα Ίμια

Η Τουρκία στήνει φυλάκιο απέναντι από τα Ίμια
NANOSΣε απόσταση αναπνοής από τις βραχονησίδες Ίμια η Τουρκία άρχισε να κατασκευάζει στρατιωτική εγκατάσταση, προφανώς φυλάκιο – παρατηρητήριο για να παρακολουθεί την κινητικότητα στην θαλάσσια περιοχή.

Σε απόσταση αναπνοής από τις βραχονησίδες Ίμια η Τουρκία άρχισε να κατασκευάζει στρατιωτική εγκατάστασηΣτην αποκάλυψη προβαίνει η παραδοσιακά κεμαλική εφημερίδα «Tζουμχουριέτ» η οποία μέχρι στιγμής διατηρεί τη σοβαρότητά της χωρίς να εκφράζει ακραίες εθνικιστικές θέσεις όπως ο υπόλοιπος κεμαλικός Τύπος.

Το νησάκι Cavus βρίσκεται εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων αλλά σε ελάχιστη απόσταση από τα Ίμια. Στρατιωτικοί παρατηρητές σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή δηλώνουν πως η Τουρκία στήνει το φυλάκιο ως σταθμό έγκαιρης προειδοποίηση για την άφιξη περιπολικών ή πολεμικών σκαφών ή και ελληνικών αλιευτικών στις βραχονησίδες, ώστε να υπάρχει άμεση αντίδραση της τουρκικής ακτοφυλακής.

Χθες Τρίτη ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Γιλντιρίμ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που επεδίωξε η τουρκική πλευρά με τον Έλληνα πρωθυπουργό άφησε να εννοηθεί ότι ο εμβολισμός του ελληνικού περιπολικού (Γαύδος) και η πρόκληση ζημιών στην πρύμνη του δεν έγινε εσκεμμένως. Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι μετά τη δική του εμπρηστική παρέμβαση στην ΚΟ του κόμματός του είπε στους δημοσιογράφους πως «υπήρξε ενός είδους προσέγγιση μεταξύ των δύο σκαφών». Βεβαίως η λέξη «προσέγγιση» δεν απηχεί την πραγματικότητα αλλά εν πάση περιπτώσει και μετά την πρωτοφανή κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του ο Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως να αντιλήφθηκε πως ξεπεράστηκαν ακόμη και τα όρια της επιθετικότητας έστω και αν αυτή η ρητορική χρησιμοποιείται για εσωτερική κατανάλωση.

Ο τουρκικός Τύπος σήμερα

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί πως σε όλα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων στον έντυπο και διαδικτυακό Τύπο δεν κυριαρχεί το ζήτημα των Ιμίων ή το χθεσινό περιστατικό, ούτε καν η υπόθεση της ΑΟΖ της Κύπρου αλλά η φράση του Ερντογάν για τους Αμερικανούς και συγκεκριμένα για τον διοικητή των αμερικανικών δυνάμεων στη Συρία.

Ο κυρίαρχος τίτλος είναι «Δεν ένιωσαν ακόμη το οθωμανικό χαστούκι» φράση που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν κατά τη χθεσινή του παρέμβαση στην ΚΟ του κόμματός του. Πρόκειται για μια πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας δύο εικοσιτετράωρα μόλις πριν την άφιξη στην Άγκυρα του υπουργού Εξωτερικών της Αμερικής κ. Τίλερσον.

Όπως πανθομολογείται στην Τουρκία, το ραντεβού της Πέμπτης μεταξύ Ερντογάν και Τίλερσον προσλαμβάνει ιστορική διάσταση αφού από το αποτέλεσμά της θα κριθεί η μελλοντική σχέση μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον.

Με εξαίρεση την εφημερίδα Χουριέτ η οποία σε ένα πολύ μικρό μονόστηλο αναφέρεται στο χθεσινό περιστατικό στα Ίμια ο τουρκικός Τύπος «χορεύει» στο αντιαμερικανικό «ροκ-εν-ρολ» που κλιμακώνει ο Ταγίπ Ερντογάν. Η αντίδραση αυτή των τουρκικών media εκφράζει και την προτεραιότητα της Τουρκίας όσον αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή δεδομένου ότι όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί παρατηρητές στην ανατολική Μεσόγειο η «εκστρατεία του Αφρίν δεν φαίνεται να εξελίσσεται τόσο ικανοποιητικά όσο θα ήθελε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας».

Διαβάστε επίσης:


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018, 09:36

Περισσότερα Εδω

Related posts