18 Ιούνιος, 2018 19:06

Breaking News

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τον έλεγχο επί των δημοσίων δαπανών της Καταλονίας

Η ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε να ενισχύσει τον έλεγχο επί των δημοσίων δαπανών της Καταλονίας
NANOSΗ ισπανική κυβέρνηση αποφάσισε χθες Παρασκευή να ενισχύσει τον έλεγχο επί των δημοσίων δαπανών της Καταλονίας έπειτα από την άρνηση της Βαρκελώνης να δώσει εγγυήσεις ότι δεν διαθέτει δημόσιους πόρους για την οργάνωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία.

«Απέναντι στην προφανή έκνομη κατάσταση, θεσπίσαμε νέο σύστημα ελέγχου των δαπανών», δήλωσε μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Προϋπολογισμού Κριστομπάλ Μοντόρο, διευκρινίζοντας ότι το μέτρο δεν πλήττει τις εξουσίες της τοπικής κυβέρνησης διότι δεν επεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο αυτή αποφασίζει να κατανείμει τους πόρους στον προϋπολογισμό και έχει ως στόχο να αποφευχθεί η χρηματοδότηση «παράνομων δραστηριοτήτων».

Η απόφαση της Μαδρίτης σημαίνει ότι η κεντρική κυβέρνηση θα καταβάλλει απευθείας τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ότι θα διασφαλίσει την χρηματοδότηση των δημοσίων υπηρεσιών και την πληρωμή των επιδομάτων.

Η απόφαση της κυβέρνησης λαμβάνεται έπειτα από επιστολή που απευθύνθηκε από τον αντιπρόεδρο της Καταλονίας Οριόλ Ζουνκέρας προς το υπουργείο Προϋπολογισμού με την οποία ανακοίνωνε ότι δεν θα αποδεχθεί τον εβδομαδιαίο έλεγγο για τη νομιμότητα των δαπανών που επιβλήθηκε τον Ιούλιο από τη Μαδρίτη και ότι θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς που δεν προέβλεπε παρά μηνιαίοα έλεγχο.

Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν εντάσσονται στις αυξανόμενες πιέσεις που ασκεί η ισπανική κυβέρνηση προς τους Kαταλανούς αυτονομιστές για να εμποδίσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία που έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Συνταγματικό Δικαστήριο.


Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017, 04:31

Περισσότερα εδώ

Related posts