19 Ιούλιος, 2018 23:07

Breaking News

ΗΠΑ: Τεταμένο το κλίμα με την Τουρκία

ΗΠΑ: Τεταμένο το κλίμα με την Τουρκία
NANOSΠαραμένει τεταμένο το κλίμα μεταξύ της κυβέρνησης των ΗΠΑ και εκείνης της Τουρκίας, μετά τη σύλληψη δύο Αμερικανών πολιτών από τις τουρκικές αρχές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εξακολουθούν να επιδιώκουν μία εξήγηση από την Άγκυρα για τη σύλληψη μελών του προσωπικού της αποστολής των ΗΠΑ στην Τουρκία, η οποία οδήγησε την Ουάσινγκτον να αναστείλει τις χορηγήσεις βίζας σε Τούρκους πολίτες, δήλωσε σήμερα ο πρεσβευτής Τζον Μπας.

Ο Μπας, ο οποίος κατηγορείται από τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι προκάλεσε τη διαμάχη, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν σκοπό να προβάλουν προσκόμματα σε μια μακρά σχέση με την Τουρκία και πως οι δύο χώρες θα εξακολουθήσουν να προσπαθούν να επιλύσουν το ζήτημα.

«Δυστυχώς… η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λάβει ακόμη οποιαδήποτε επίσημη ενημέρωση από την τουρκική κυβέρνηση για τους λόγους για τους οποίους ντόπιοι υπάλληλοί μας κρατούνται ή έχουν συλληφθεί», είπε ο Μπας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε πως δύο ντόπιοι υπάλληλοι αμερικανικού προξενείου έχουν συλληφθεί φέτος στην Τουρκία. Η δεύτερη σύλληψη στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης την περασμένη εβδομάδα οδήγησε τις ΗΠΑ να ανακοινώσουν την Κυριακή ότι σταματούν να χορηγούν θεωρήσεις εισόδου (βίζα) για σκοπούς εκτός μετανάστευσης στους Τούρκους πολίτες, μία κίνηση την οποία ανταπέδωσε μέσα σε λίγες ώρες η Άγκυρα.

Η διαμάχη έχει βυθίσει τις ήδη εύθραυστες σχέσεις ανάμεσα στους δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, σε ένα νέο χαμηλό, έπειτα από μήνες έντασης που συνδέονταν με τη σύγκρουση στη Συρία, το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα στην Τουρκία πέρυσι και τις δικαστικές υποθέσεις Τούρκων αξιωματούχων στις ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AK δήλωσε σήμερα πως η Τουρκία ελπίζει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναθεωρήσουν σύντομα την απόφασή τους για την αναστολή χορήγησης βίζας σε Τούρκους πολίτες.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, ο Μαχίρ Ουνάλ είπε πως η Άγκυρα ελπίζει ότι η κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ των χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ, δεν θα επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η Τουρκία διεξάγει συνομιλίες σε επίπεδο υπουργείου Εξωτερικών για την επίλυση της κρίσης για την έκδοση βίζας με τις ΗΠΑ, ανέφερε επίσης.


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017, 17:52

Περισσότερα εδώ

Related posts