17 Νοέμβριος, 2018 10:11

Breaking News

ΗΠΑ: Επέστρεψαν οι τρεις Αμερικανοί πολίτες που απελευθερώθηκαν από τη Β. Κορέα

ΗΠΑ: Επέστρεψαν οι τρεις Αμερικανοί πολίτες που απελευθερώθηκαν από τη Β. Κορέα
NANOSΗΠΑ: Επέστρεψαν οι τρεις Αμερικανοί πολίτες που απελευθερώθηκαν από τη Β. Κορέα

Επέστρεψαν στις ΗΠΑ οι τρεις Αμερικανοί πολίτες που απελευθερώθηκαν την Τετάρτη από τη Βόρεια Κορέα, όπου ήταν κρατούμενοι.

Τους τρεις απελευθερωθέντες υποδέχτηκαν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και η πρώτη κυρία Μελάνια, οι οποίοι μετέβησαν στην αεροπορική βάση Άντριους, παρά το γεγονός ότι η τοπική ώρα ήταν περίπου 2:30 μετά τα μεσάνυχτα.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της κυβέρνησης Τραμπ έως τώρα, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες για επαναπροσέγγιση ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και την Πιονγκγιάνγκ.

Η απελευθέρωση των τριών, οι οποίοι βρίσκονταν σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας, συνιστά κίνηση καλής θέλησης από τη χώρα της κορεατικής χερσονήσου ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο κ. Τραμπ με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-ουν είτε στα τέλη Μαΐου είτε τον Ιούνιο.

Θα πρόκειται για την πρώτη συνάντηση Αμερικανού προέδρου με Βορειοκορεάτη ηγέτη. Πιθανότερο σημείο θεωρείται η Σιγκαπούρη.

Σε γραπτή δήλωσή τους, οι τρεις πρώην κρατούμενοι εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τον πρόεδρο Τραμπ και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος μεσολάβησε για την απελευθέρωσή τους.

«Ευχαριστούμε τον θεό και τις οικογένειες και τους φίλους μας που προσεύχονταν για εμάς και για την επιστροφή μας», προσέθεσαν.

Πριν την άφιξη των τριών ο κ. Τραμπ ήταν σε πανηγυρική διάθεση, λέγοντας κατά τη διάρκεια σύσκεψης με υπουργούς του πως «όλοι νομίζουν» ότι αξίζει το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης για την απελευθέρωση των κρατούμενων.

«Εγώ δεν θα το έλεγα ποτέ», προσέθεσε ο κ. Τραμπ. «Το βραβείο που θέλω είναι νίκη για την υφήλιο», όπως μεταδίδουν οι «New York Times».

Υπενθυμίζεται πως οι σχέσεις ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας βρέθηκαν στο ναδίρ πέρυσι μετά τον θάνατο του Αμερικανού φοιτητή Ότο Γουόρμπιερ, ο οποίος κατέληξε λίγες ημέρες αφότου αφέθηκε ελεύθερος σε κωματώδη κατάσταση, μετά από 18 μήνες κράτησης σε φυλακή του Βορρά.


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018, 11:28

Περισσότερα εδώ

Related posts