13 Δεκέμβριος, 2018 03:12

Breaking News

Εν αναμονή ανακοινώσεων για τη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ-Ουν

Εν αναμονή ανακοινώσεων για τη συνάντηση Ντόναλντ Τραμπ – Κιμ Γιονγκ-Ουν
NANOS

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αναμένεται να επιστρέψει από την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στη Βόρεια Κορέα με τους τρεις Αμερικανούς που κρατούνται εκεί.

Ο Πομπέο αναμένεται να ανακοινώσει και λεπτομέρειες για την επερχόμενη σύνοδο κορυφής μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ-Ουν, δήλωσε σήμερα Νοτιοκορεάτης αξιωματούχος.

Ο Πομπέο έφτασε σήμερα στην Πιονγκγιάνγκ από την Ιαπωνία και κατευθύνθηκε στο ξενοδοχείο Koryo της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας για συναντήσεις.

Ο Αμερικανός υπουργός και οι αξιωματούχοι που τον συνόδευαν γευμάτισαν με τον Κιμ Γιονγκ-Τσολ, πρώην επικεφαλής κατάσκοπο και νυν διευθυντή της Υπηρεσίας Ενιαίου Μετώπου της Βόρειας Κορέας που είναι αρμόδια για τις διακορεατικές σχέσεις.

Νωρίτερα ο Τραμπ ανακοίνωσε τη δεύτερη επίσκεψη του Πομπέο στη Βόρεια Κορέα σε διάστημα μικρότερο των έξι εβδομάδων και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν συμφωνήσει στην ημερομηνία και τον τόπο της συνόδου κορυφής, αν και δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες.

Αξιωματούχος του Κυανού Οίκου δήλωσε ότι ο Πομπέο αναμένεται να οριστικοποιήσει την ημερομηνία της συνόδου και να διασφαλίσει την απελευθέρωση των τριών Αμερικανών που κρατούνται στη Βόρεια Κορέα.

Αν και ο Τραμπ έχει πει ότι θα είναι «καταπληκτικό», αν απελευθερωθούν οι Αμερικανοί κρατούμενοι, ο Πομπέο δήλωσε στους δημοσιογράφους καθ’ οδόν προς την Πιονγκγιάνγκ ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία, όμως εξέφρασε την ελπίδα η Βόρεια Κορέα «να κάνει το σωστό».

«Θα το συζητήσουμε ξανά σήμερα», επεσήμανε. «Πιστεύω ότι θα είναι μια καταπληκτική κίνηση, αν επιλέξουν να το κάνουν».

Στη διάρκεια του σημερινού γεύματος ο Πομπέο τόνισε ότι οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να συνεργαστούν με τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να πετύχουν την ειρήνευση στην κορεατική χερσόνησο.

«Έχω μεγάλες προσδοκίες ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εδραίωση της ειρήνης στην κορεατική χερσόνησο», δήλωσε ο Κιμ.

Απαντώντας ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι η ομάδα που τον συνοδεύει «είναι εξίσου δεσμευμένη να συνεργαστεί μαζί σας για να πετύχει ακριβώς αυτό».

«Επί δεκαετίες υπήρξαμε αντίπαλοι. Τώρα ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε για να επιλύσουμε αυτή τη διαμάχη, να απομακρύνουμε τις απειλές εναντίον όλου του κόσμου και να δώσουμε στη χώρα σας όλες τις ευκαιρίες που ο λαός σας δικαιούται», πρόσθεσε.

Περισσότερα εδώ

Related posts