16 Ιούλιος, 2018 00:07

Breaking News

ΕΚΛ: Προς 48ωρη απεργία για το Ασφαλιστικό

ΕΚΛ: Προς 48ωρη απεργία για το Ασφαλιστικό
NANOS

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν σήμερα στελέχη διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και αναφέρθηκαν αφενός στην προετοιμασία ενόψει 48ωρης απεργία για το ασφαλιστικό, όπως και στο πρόσφατο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Σε ότι αφορά την προετοιμασία για την 48ωρη απεργία επισημάνθηκαν τα εξής:

«Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από κοινού με την Ε.Ε και το μεγάλο κεφάλαιο, ετοιμάζονται να σαρώσουν ότι δεν πρόλαβαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ, με το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που θέλει να φέρει στη Βουλή.

Αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης στα 67 έτη για όλους και για μειωμένη στα 62 έτη με μεγάλες περικοπές για κάθε πρόωρη, με βάση το 3ο μνημόνιο που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με την Ν.Δ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Για τους νέους, τους άνεργους, τους μερικά απασχολούμενους, η σύνταξη θα είναι άπιαστο όνειρο.

Στο τελικό Ν/Σ πιθανότατα θα προβλέπεται αύξηση των ελάχιστων ημερών ασφάλισης για να συνταξιοδοτηθείς από τις 4.500 σε 6.000.

Μειώνουν την κατώτερη σύνταξη από 486 στα 384 ευρώ, πιθανόν και ακόμα χαμηλότερα και επιβάλουν την αναλογική σύνταξη φτώχειας για την οποία θα υπολογίζεται με χαμηλούς συντελεστές για κάθε χρόνο ασφάλισης και για όλο τον εργάσιμο βίο και όχι στα 5 καλύτερα χρόνια.

Μειώνουν δραστικά όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τόσο των νυν συνταξιούχων, όσο και αυτών που θα βγούν από δω και πέρα. Μεγάλη σφαγή ετοιμάζουν και στις αναπηρικές συντάξεις.

Μειώνουν δραστικά το ΕΚΑΣ που θα έχει ζωή για ακόμα 3 χρόνια, αφού το 2019 προβλέπεται η κατάργησή του σε όλους.

Αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, ενώ τις εργοδοτικές 1% όταν πριν 2 χρόνια τις μείωσαν 3%.

Ο στόχος τους είναι μειώνοντας τις συντάξεις, τις ασφαλιστικές παροχές, αυξάνοντας τα όρια συνταξιοδότησης, σε συνδυασμό με το πετσόκομμα των μισθών, και εργασιακών δικαιωμάτων, να κάνουν «φτηνότερο» το σύστημα της ασφάλισης για το κεφάλαιο, που το θεωρεί κόστος, αλλά και να αναπτύξει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματική δράση στην ασφάλιση και στην υγεία.

Απέναντι στο αντιασφαλιστικό έγκλημα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, απαντάμε, με 48ωρη πανεργατική απεργία, όταν φέρει το Ν/Σ στη Βουλή.

Την πρώτη ημέρα της απεργίας το ΕΚΝΛ, θα κάνει συγκέντρωση στην Κ. Πλατεία, ενώ την δεύτερη ημέρα οργανώνουμε μαζική κάθοδο με λεωφορεία στη Αθήνα, στο συλλαλητήριο που οργανώνουν τα ταξικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ και θα συμμετέχουν και οι αγρότες από τα 68 μπλόκα.

Θα προηγηθούν συλλαλητήριο, πικετοφορία, περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συνελεύσεις και συσκέψεις του ΕΚΝΛ και των σωματείων.

Διεκδικούμε:

Να μην περάσει το νέο αντιασφαλιστικό Ν/Σ και να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που ψηφίστηκαν την τελευταία 25ετία.

Αποκλειστικά δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση. Έξω οι επιχειρηματικοί όμιλοι από την ασφάλιση και την υγεία.

Τα έξοδα της Κοινωνικής Ασφάλισης να καλύπτονται απο το κράτος και τους καπιταλιστές.

Αναπλήρωση όλων των απωλειών κύριων και επικουρικών συντάξεων, επαναφορά της 13ης και 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης, για εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες και των άλλων παροχών ασφάλισης, υγείας, πρόνοιας με επαναφορά στα επίπεδα του 2009, επαναφορά του ΕΚΑΣ στους ασφαλισμένους κάτω των 65 ετών.

Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, εργαζομένων με προσωρινή, εκ περιτροπής εργασία και συμβάσεις έργου. Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, της προσωρινής και εκ περιτροπής εργασίας.

Καμία σύνταξη κάτω από 600 ευρώ για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες (στο 80% του κατώτερου μισθού των 751 ευρώ που διεκδικούμε)

Αποκατάσταση των απωλειών των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, που καταληστεύθηκαν από τις αστικές κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο διαχρονικά.

Να μειωθούν τα όρια συνταξιοδότησης και ο χρόνος εργασίας (60 έτη για τους άνδρες, 55 για τις γυναίκες, 55 και 50 αντίστοιχα για τα ΒΑΕ). Να μειωθεί ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση στα 4.050 ένσημα, να επανέλθουν τα όρια ηλικίας για τις μητέρες με ανήλικα παιδιά και η πλήρης συνταξιοδότηση με 35ετία, 37ετία χωρίς όριο ηλικίας.

Για όσους δεν συμπληρώνουν τον ελάχιστο χρόνο συνταξιοδότησης να καθιερωθεί ο θεσμός της «κοινωνικής σύνταξης». Αυτή πρέπει να στηρίζεται σε κρατικούς πόρους και τον κρατικό προϋπολογισμό, να δίνεται από κρατικό φορέα».

«Νοθεία στις εκλογές για το Συνέδριο ΓΣΕΕ»

Σε ότι αφορά το Συνέδριο της ΓΣΕΕ τονίστηκαν τα εξής:

«Σε μια περίοδο που η εργατική τάξη δέχεται μια ανελέητη επίθεση από την κυβέρνηση, την Ε.Ε και την εργοδοσία σε όλους τους τομείς, με αιχμή το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή η κυβέρνηση,  η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ απέδειξε ακόμα μια φορά με το συνέδριο παρωδία, ότι έχει πάρει συνειδητά και παντοτινό διαζύγιο από τις ανάγκες της εργατικής τάξης και από το ρόλο του οργανωτή της πάλης για την υπεράσπιση των ταξικών συμφερόντων των εργατών και ανέργων. Η μόνη δύναμη που μπορεί να οργανώσει με συνέπεια και αποτελεσματικότητα την ταξική πάλη των εργατών απέναντι στην εργοδοσία το κράτος της, τις κυβερνήσεις και την Ε.Ε, είναι το ΠΑΜΕ.

Κανένας τίμιος συνδικαλιστής και εργαζόμενος, ανεξάρτητα τι ψήφισε, δεν πρέπει πλέον να πιστεύει ότι οι δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ, ΕΜΕΙΣ) που ελέγχουν ξανά την πλειοψηφία της διοίκησης της ΓΣΕΕ είναι με τους εργάτες. Είναι καθαρά με το εκμεταλλευτικό σύστημα, με την εργοδοσία, την εκάστοτε κυβέρνηση και την Ε.Ε των μονοπωλίων, που και με την δική τους πολύμορφη στήριξη (παρέμβαση στα εσωτερικά του σ.κ, συνέργεια στη νοθεία εργοδοτών, δικαστικών, κρατικών οργάνων και άλλων μηχανισμών) ελέγχουν την ΓΣΕΕ. Ξέρουν καλά ότι έχουν τους δικούς τους ανθρώπους και μέσω αυτών ελέγχουν την τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση των εργατών.

Αυτό αποκαλύφθηκε πιο καθαρά και στο 36ο συνέδριό της ΓΣΕΕ, που υποτίθεται ότι έγινε από 17-20/3/16. Ξεκινώντας από την επιλογή του τόπου διεξαγωγής, η οποία δεν ήταν τυχαία, αφού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ, αγνοώντας επιδεικτικά την αντίθεση του ΠΑΜΕ, που επέμεινε μέχρι τέλος να γίνει το συνέδριο στην Αττική, αυτοί επέλεξαν την Ρόδο και πολυτελές ξενοδοχείο, για να είναι μακριά από τους εργαζόμενους, ώστε να κρύψουν όσο γίνεται το βρώμικο ρόλο σε βάρος των εργαζομένων που διαδραμάτισαν και την περασμένη τριετία οι δυνάμεις αυτές, αλλά και την τεράστια νοθεία που έστησαν ακόμα μια φορά για να διαμορφώσουν τους συσχετισμούς προς όφελος τους, ώστε να κρατούν την ΓΣΕΕ στην γραμμή της στήριξης της στρατηγικής του κεφαλαίου, της Ε.Ε και της κυβέρνησης και όχι των ταξικών συμφερόντων της εργατικής τάξης.

Οι 5 αντιπρόσωποι του ΕΚΝΛ, στελέχη του ΠΑΜΕ, όπως και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, αυτό που συναντήσαμε, ήταν ο απόλυτος εκφυλισμός του συνεδρίου, με συνειδητή επιλογή της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της ΜΕΤΑ και του ΕΜΕΙΣ, αφού εκτός από την ψηφοφορία για νομιμοποίηση των αντιπροσώπων και για την εκλογή της διοίκησης, μέσα στο συνέδριο, σε σύνολο 370 αντιπροσώπων ήταν οι 83 της ΔΑΣ (που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ, της ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) και του ΕΜΕΙΣ (διάσπαση της ΠΑΣΚΕ), έκαναν τουρισμό στη Ρόδο και στο τέλος ήρθαν απλά να ψηφίσουν.

Αυτές οι δυνάμεις φρόντισαν με την απουσία τους να μη γίνει καμιά συζήτηση, ενώ στις ομιλίες των συνδυασμών την προηγούμενη μέρα όλοι δήθεν έπιναν νερό στις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και στη συμμετοχή, για την ανάγκη τάχα να συζητηθούν τα προβλήματα των εργαζομένων.

Οι αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ, κατήγγειλαν επανειλημμένα αυτό τον εκφυλισμό που επέβαλαν οι άλλες δυνάμεις, απαίτησαν ειδικά την 3η ημέρα που ήταν να δοθεί ο λόγος στους συνέδρους, να επιστρέψουν όλοι οι αντιπρόσωποι στην αίθουσα του συνεδρίου, κάτι που δεν έγινε και αναγκαστήκαν να αποχωρήσουν συντεταγμένα από την αίθουσα για να μην νομιμοποιήσουν αυτόν το εκφυλισμό και να μην μιλάνε σε άδειες καρέκλες.

·                     Η μόνη μάχη που έδωσαν με νύχια και με δόντια, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ, ΕΜΕΙΣ), ήταν για να νομιμοποιήσουν, δεκάδες νόθους αντιπροσώπους που κατασκεύασαν σε πολλά Ε.Κ και Ομοσπονδίες, με ανύπαρκτα σωματεία, σε πολλά σωματεία χωρίς εκλογές, αλλού χωρίς δικαστικούς, αλλού με αλλοίωση των πρακτικών, των ψηφισάντων και πολλά άλλα.

Μάλιστα, με πρωταγωνίστρια την ΔΑΚΕ και την συνέργεια της ΜΕΤΑ και κυβερνητικών κύκλων, επιχειρήθηκε με πραξικοπηματικό τρόπο, αξιοποιώντας και τα δικαστήρια να επιβληθεί στο συνέδριο η επαναφορά 14 αντιπροσώπων που με μεγάλη πλειοψηφία δεν νομιμοποίησε το συνέδριο, οι οποίοι ήταν αποτέλεσμα μεγάλης νοθείας. Να σημειώσουμε ότι με την επίμονη στάση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, πριν το συνέδριο αποκαλύφθηκαν και δεν νομιμοποιήθηκαν από το Δ.Σ της ΓΣΕΕ άλλοι 39 νόθοι αντιπρόσωποι, από απίθανες συνδικαλιστικές οργανώσεις!

Η σαπίλα είναι μεγάλη. Σκεφτείτε ότι στη δύναμη Ομοσπονδιών, εμφανίζονται δεκάδες σωματείων πανελλαδικά, με πολλές χιλιάδες ψηφίσαντα μέλη, τα οποία είναι ανύπαρκτα, τους προέδρους και τα μέλη των Δ.Σ δεν τα γνωρίζει κανείς, δεν συνεδριάζουν, δεν κάνουν Γ.Σ ποτέ, είναι άγνωστο που βρίσκονται τα γραφεία τους ή ως τέτοια εμφανίζονται τα γραφεία προσωπικού μεγάλων επιχειρήσεων. Τρανταχτό παράδειγμα είναι τα σωματεία των Σούπερ Μάρκετ στην Αθήνα, όπου η παράταξη της ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ) βγάζει δεκάδες αντιπροσώπους, κυρίως διευθυντικά στελέχη σε συνεργασία με τους εργοδότες και έτσι ελέγχουν την Ομοσπονδία Ιδ. Υπαλλήλων και αυτό μεταφράζεται και σε παραγωγή πολλών αντιπροσώπων στην ΓΣΕΕ.

Η Ομοσπονδία Χημικής Βιομηχανίας, με πρόεδρο στέλεχος της ΔΑΚΕ, εμφάνισε 5 σωματεία με ψεύτικα πρακτικά με πολλές εκατοντάδες δήθεν ψηφίσαντες, γεγονός οδήγησε στην ακύρωση 1 αντιπροσώπου στη ΓΣΕΕ. Από την πρεμούρα τους για τα «κουκιά», παρουσίασαν ψεύτικα πρακτικά, χωρίς υπογραφή δικαστικού, από δήθεν εκλογές του Σωματείου Οινοπνεύματος της Λάρισας με δήθεν 238 ψηφίσαντες, ενώ αυτό το σωματείο που ανήκε στο ΕΚΝΛ έχει διαλυθεί από το 2009 αφού έκλεισε το εργοστάσιο, αλλά και τότε που υπήρχε, ψήφιζαν 35-40 αφού τόσους εργάτες είχε.

Στην Ομοσπονδία Θυρωρών, της οποίας πρόεδρος είναι στέλεχος του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) πρώην ΠΑΣΚΕ, εμφάνισε στο σωματείο της Αθήνας, 1.365 ψηφίσαντες, με μέλη αποδεδειγμένα πεθαμένα εδώ και χρόνια, που αποκλείστηκαν με απόφαση του συνεδρίου του ΕΚΑ αλλά και με δικαστική απόφαση, έφεραν αντιπρόσωπο στη ΓΣΕΕ να τον νομιμοποιήσουν!

Αναφερόμαστε επίσης και σε ορισμένα στοιχεία από την Θεσσαλία, που αποτελούν ένα μικρό μέρος τη νοθείας, για να γίνει κατανοητό τι κάνουν.

Σε μια περίοδο που η τάση μείωσης των μελών και των ψηφισάντων στα περισσότερα σωματεία είναι αντικειμενική σε μεγάλο βαθμό λόγω και των συνεπειών της καπιταλιστικής κρίσης, στο Ε.Κ Φαρσάλων που είναι ανύπαρκτο, στις «εκλογές» γίνεται κοσμογονία! Στα σωματεία-σφραγίδες που έστησαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, με την βοήθεια της εργοδοσίας και την ανοχή δικαστικών, εμφανίζεται ότι είχαν τεράστια αύξηση 101% σε σχέση με πριν δυο συνέδρια, βγάζοντας έτσι το ΕΚΦ 2 αντιπροσώπους για την ΓΣΕΕ, ενώ με τους πραγματικούς ψηφίσαντες, δεν θα έβγαζε κανέναν. Μια ομάδα εργοδοτικών συνδικαλιστών από το εργοστάσιο ΔΟΝΤΑ έχει φτιάξει μια ομάδα που ψηφίζει παντού, εκλέγεται σε πολλά σωματεία, συμμετέχει και σε 2-3 εφορευτικές! Το βράδυ λήγει η ψηφοφορία για εφορευτική με 20 ψηφίσαντες και με μητρώο 122 μελών και την άλλη μέρα ψηφίζουν 361 μέλη σε μητρώο 445!!!  Να σημειώσουμε ότι ιθύνων νους αυτής της νοθείας είναι ο εδώ και χρόνια συνταξιοδοτημένος πρώην πρόεδρος του ΕΚΦ, ο οποίος εξακολουθεί να είναι παρών, χωρίς να έχει δικαίωμα στα συνέδρια και τώρα στη Ρόδο και πριν 3 χρόνια στην Αλεξανδρούπολη, ακόμα και σε συνεδριάσεις του Γεν. Συμβουλίου της ΓΣΕΕ, με τίνος έξοδα αλήθεια;

Στην πρεμούρα της η ΔΑΚΕ, να αυξήσει τις δυνάμεις της, εμφάνισε πλαστά έγγραφα ότι έκανε συνέδριο το Ε.Κ Αλμυρού, ενώ είναι διαλυμένο εδώ και χρόνια, βγάζοντας 2 αντιπροσώπους που δεν νομιμοποιήθηκαν από το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Αντι για εκλογές, άλλαξαν τις ημερομηνίες, τους αριθμούς μελών και ψηφισάντων σε 8 σωματεία που είναι αδρανή εδώ και χρόνια, παρουσιάζοντας ότι έκαναν εκλογές και ψήφισαν εκατοντάδες μέλη, ενώ δεν έκαναν στην πραγματικότητα, με την υπογραφή ότι σε όλα ήταν ο ίδιος δικαστικός, αλλά στην βιασύνη τους δεν πρόσεξαν σε 2 σωματεία έβαλαν ότι έκαναν την ίδια ημέρα 28/7/2013, την ίδια ώρα 12 το μεσημέρι με τον ίδιο δικαστικό! Είναι τόσο αδίστακτοι και τόσο γελοίοι, όταν δηλώνουν για παράδειγμα ότι στο σωματείο Οικοδόμων Αλμυρού ψήφισαν 405 μέλη, ενώ είναι αδρανές εδώ και χρόνια, όταν στους Οικοδόμους της Λάρισας ψήφισαν 358! Στους Εμποροϋπάλληλους Αλμυρού 390, στους Χειριστές 189, ενώ έφτασαν σε σημείο οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ να στήσουν τεχνητά συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας που το έγραψαν στο Ε.Κ Αλμυρού λίγο πριν το συνέδριο της ΓΣΕΕ, με 380 ψηφίσαντες, χωρίς να υπάρχει καμία τέτοια επιχείρηση στον Αλμυρό, ενώ στην πραγματικότητα αυτοί που εμφανίζει ως μέλη είναι εργαζόμενοι στον ΙΜΑΝΤΑ του Βόλου που έχουν άλλο σωματείο που ανήκει και ψηφίζουν όμως στο Ε.Κ Βόλου!

Το Ε.Κ Καρδίτσας (ΠΑΣΚΕ), είχε 3 αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα, αφού γίνεται μεγάλη νοθεία. Εμφανίζονται σωματεία-σφραγίδες με εκατοντάδες ψηφίσαντα μέλη (π.χ Καθαριστριών με 526 ψηφίσαντες, όταν στη Λάρισα ψηφίζουν οι μισοί απ’ αυτούς, ένα απίθανο Σωματείο Υπαλλήλων Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού και Δημοσίου Τομέα με 376 ψηφίσαντες, από το οποίο εκλέγεται η Γ.Γ του Ε.Κ. Καρδίτσας, η οποία όμως δεν εργάζεται στην Καρδίτσα αλλά στη Λάρισα, Σωματείο Χειριστών με 279 ψηφίσαντες, όταν στη Λάρισα είναι περίπου οι μισοί, και άλλα).

·                     Απέναντι σ’ αυτή την άθλια κατάσταση που έχουν διαμορφώσει στο συνδικαλιστικό κίνημα επι χρόνια, οι παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΜΕΤΑ και το ΕΜΕΙΣ), η ανάγκη να προχωρήσει η ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική αγωνιστική κατεύθυνση, με μαζικοποίηση των σωματείων, βελτίωση της λειτουργίας τους και αλλαγή των συσχετισμών στα Δ.Σ και σε αντιπροσώπους προς όφελος του ΠΑΜΕ, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της ταξικής πάλης σε τέτοιο επίπεδο που θα ανατρέψει όχι μόνο την όποια αστική κυβέρνηση και την αντιλαική πολιτική της, αλλά και το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα, προκειμένου να λυθούν τα μεγάλα λαικά προβλήματα».

 

Περισσότερα Εδω

Related posts