23 Ιούνιος, 2018 23:06

Breaking News

Δρίτσας: Καμία απόφαση μεταφοράς προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου

Δρίτσας: Καμία απόφαση μεταφοράς προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου
NANOS

Την ίδια στιγμή που το λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται περισσότεροι από 4.000 πρόσφυγες και οι σκηνές – τουλάχιστον τρεις σειρές έχουν δημιουργηθεί – ανοίγουν η μία μετά την άλλη έξω από τους γεμάτους χώρους αναμονής επιβατών του ΟΛΠ που έχουν μετατραπεί σε «ξενώνες» αν και δεν έχουν κατασκευαστεί για αυτόν τον σκοπό, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας καθησυχάζει όσους εξέφρασαν ανησυχίες για ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου.

Ένα αίτημα που έχει διατυπώσει κυρίως ο δήμος Πειραιά για να μπορέσουν οι φορείς να διαχειριστούν καλύτερα την κατάσταση και να μπορούν να φροντίζουν τους πρόσφυγες ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται πολλές οικογένειες με μικρά παιδιά, ενώ δεν θα γίνεται «εγκλωβισμός» των μεταναστών όπως συμβαίνει σήμερα, καθώς από το λιμάνι του Βόλου με λεωφορεία θα μπορούν απευθείας να μεταφέρονται στις δομές που δημιουργούνται.

Το πρωί της Πέμπτης από το υπουργείο «με αφορμή δημοσιεύματα, που καλλιεργούν ανησυχίες» εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί και ότι δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Αντιθέτως, ότι γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού σχεδιασμού.»

Μια τακτική που ωστόσο δεν ακολούθησε η κυβέρνηση όταν ανακοίνωσε τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης μεταναστών στο Σχιστό Περάματος, χωρίς πρώτα να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους δημάρχους της περιοχής.

Στην δήλωση του κ. Δρίτσα τονίζεται ότι: «Στις 2 και στις 5 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία μου οργανώθηκαν στο υπουργείο δυο ευρύτατες συσκέψεις, με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης (Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Δήμαρχος Πειραιά, Δήμαρχος Δραπετσώνας – Κερατσινίου και Δήμαρχος Περάματος). Κεντρικό θέμα των συσκέψεων, ήταν ο σχεδιασμός της υποδοχής και της προσωρινής παραμονής στο λιμάνι του Πειραιά προσφύγων και μεταναστών, που αφικνούνται από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενόψει του εξελισσόμενου τότε κλεισίματος των βορείων συνόρων. Μετά το τέλος της 2ης σύσκεψης, σε δηλώσεις μου προς τους δημοσιογράφους και απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή και ανάλογη πρόταση του Δημάρχου Πειραιά, είχα πει ότι, πράγματι η κυβέρνηση -ανάλογα με τις εξελίξεις- εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και άλλα λιμάνια της χώρας -εκτός από το λιμάνι του Πειραιά- για τη μεταφορά και διακίνηση προσφύγων και μεταναστών, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν. Είχα αναφέρει, μάλιστα, ως παραδείγματα τα λιμάνια του Λαυρίου, της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και του Βόλου.»

Και προσθέτει ο υπουργός: «Ήδη το λιμάνι της Καβάλας, έχει υποδεχθεί και συνεχίζει να υποδέχεται σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Ενάμιση μήνα μετά, οι εξελίξεις με το οριστικό κλείσιμο των συνόρων, έχουν οδηγήσει στην υλοποίηση του γνωστού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη κέντρων-χώρων προσωρινής διαμονής, σε όλο το μήκος του άξονα από τον Πειραιά προς τη Βόρεια Ελλάδα, με την ενεργό πλέον συμμετοχή και υπεύθυνη βοήθεια, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών. Τέτοιοι χώροι, έχουν αναπτυχθεί και θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Περιφέρειας της Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Μαγνησίας.»

Επίσης επισημαίνει ότι: «Στο πλαίσιο αυτών των σχεδιασμών και σε συνεργασία και συνεννόηση με τον συναρμόδιο Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Βίτσα, κεντρικό Συντονιστή του Διυπουργικού Οργάνου, όντως προ δύο ημερών, απευθυνθήκαμε στον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένα Βόλου κ. Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο και του ζητήσαμε να διερευνήσει τις υφιστάμενες δυνατότητες στις εγκαταστάσεις του λιμένα Βόλου και να μας ενημερώσει σχετικά. Ταυτόχρονα, ο Υπουργός κ. Βίτσας, ανέλαβε επίσης, διερευνητική πρωτοβουλία προς τη Δημοτική Αρχή Βόλου και τις τοπικές Αρχές».

Επιπροσθέτως λέει ότι: «Όλοι, όμως, οφείλουμε να κατανοούμε, ότι πρόκειται για εθνικό σχεδιασμό κρίσιμης σημασίας, στον οποίο όλοι καλούμαστε να συμβάλουμε θετικά και δημιουργικά. Γιατί αυτό απαιτεί ο στόχος της ψύχραιμης και ανθρώπινης διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, με ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ομαλότητας. Προσδοκούμε στην εποικοδομητική συνεργασία με τις Αυτοδιοικητικές και τις τοπικές Αρχές του Βόλου και της Μαγνησίας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και είμαστε βέβαιοι, ότι έτσι θα πορευτούμε. Επιδιώκουμε λύσεις ανθρώπινες και λειτουργικές, χωρίς επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών.»

Στον Πειραιά το πρωί έφτασαν το πλοίο «Blue Star 1» με 544 πρόσφυγες από Χίο – Μυτιλήνη και το πλοίο «Διαγόρας» με 15 πρόσφυγες από τη Κω ενώ αργά το βράδυ της Πέμπτης αναμένεται το πλοίο «Νήσος Μύκονος» με πρόσφυγες από τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί από αυτούς που αφίχθησαν επιβιβάστηκαν απευθείας σε τουριστικά λεωφορεία με προορισμό δομές φιλοξενίας σε άλλη περιοχή.

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης 400 περίπου πρόσφυγες κυρίως από το Αφγανιστάν πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας έξω από το χώρο αναμονής επιβατών στη πύλη Ε2 κρατώντας χαρτόνια με συνθήματα που ζητούσαν να ανοίξουν τα σύνορα.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, αργά το βράδυ της Τετάρτης υπήρξε ένταση στο χώρο που μένουν πρόσφυγες στη πύλη Ε1 με αποτέλεσμα να υπάρξουν μικροτραυματισμοί μεταναστών που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο.

Στους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων βρίσκονται καθημερινά εθελοντές και εκπρόσωποι φορέων (όπως ο ενταταλμένος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά κ.Π.Κόκκαλης) αλλά και πολλοί εργαζόμενοι του ΟΛΠ που φροντίζουν τους χώρους που διαμένουν οι πρόσφυγες.

tovima.gr

 

Περισσότερα Εδω

Related posts