19 Ιούλιος, 2018 23:07

Breaking News

Βραζιλία: Για παρακώλυση της Δικαιοσύνης και εκβίαση κατηγορείται ο πρόεδρος Τέμερ

Βραζιλία: Για παρακώλυση της Δικαιοσύνης και εκβίαση κατηγορείται ο πρόεδρος Τέμερ
NANOSΣε νέα επίσημη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του προέδρου της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ προχώρησε την Πέμπτη ο γενικός εισαγγελέας Χοντρίγκου Ζανό, που θεωρεί πως ο αρχηγός του κράτους ήταν ο «επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης» στο πλαίσιο ενός σκανδάλου διαφθοράς γιγαντιαίων διαστάσεων.

Η απαγγελία κατηγοριών για «παρακώλυση της Δικαιοσύνης» και «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση» ήταν μια εξέλιξη την οποία περίμεναν οι περισσότεροι πολιτικοί παρατηρητές στη χώρα, αλλά πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, υπό την έννοια ότι στο στόχαστρο του εισαγγελέα βρίσκονται επίσης έξι στενοί συνεργάτες του προέδρου.

Ήδη στα τέλη του Ιουνίου ο 76χρονος Τέμερ είχε κατηγορηθεί επίσημα για παθητική διαφθορά, αλλά κατάφερε να αποφύγει την παραπομπή του σε δίκη—η οποία θα μπορούσε να τερματίσει την προεδρία του—χάρη στην πλειοψηφία η οποία τάχθηκε (263-227) υπέρ της απόρριψης του αιτήματος στη Βουλή, η οποία είναι η μόνη που θα μπορούσε να επιτρέψει να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία.

Σύμφωνα με το νέο επίσημο έγγραφο του εισαγγελέα, ο Μισέλ Τέμερ «κατηγορείται ότι διαδραμάτιζε τον ρόλο του επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης από το 2016», όταν αντικατέστησε στην προεδρία της χώρας την κεντροαριστερή Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία παύθηκε από το αξίωμα μετά την καταδίκη της για παραποίηση στοιχείων που αφορούσαν το δημόσιο έλλειμμα.

Κατά το ίδιο έγγραφο, το δίκτυο διαφθοράς επέτρεψε στους κατηγορούμενους να ενθυλακώσουν δωροδοκίες ύψους 158 εκατομμυρίων ευρώ. Τα χρήματα δίνονταν από ιδιωτικές εταιρείες που επιδίωκαν αναθέσεις δημοσίων συμβάσεων από κρατικές εταιρείες, κυρίως από τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras.

Συγκατηγορούμενοι του Τέμερ με βάση το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη είναι άλλα έξι κορυφαία στελέχη του κεντροδεξιού κόμματος PMDB του Τέμερ: ανάμεσά τους ο Ελιζέου Πατζίλια, ο οποίος έχει μια θέση στην κυβέρνηση ισοδύναμη με αυτή του πρωθυπουργού, και ο Μορέιρα Φράνκου, ο γενικός γραμματέας της προεδρίας. Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνεται και ο πρώην υπουργός Τζεντέλ Βιέιρα Λίμα, ο οποίος προφυλακίστηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά την ανακάλυψη 16 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά μέσα σε βαλίτσες και σακούλες με τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Το κατηγορητήριο του Ζανό διαβιβάστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να το εξετάσει πριν το υποβάλει στη Βουλή.

Αν τα δύο τρίτα των κοινοβουλευτικών ταχθούν υπέρ της έναρξης μιας δίκης, ο πρόεδρος θα απομακρυνθεί από το αξίωμα για έξι μήνες ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

Οι κατηγορίες απορρέουν από την εκρηκτική ομολογία του μεγιστάνα του βοδινού κρέατος Ζοέζλεϊ Μπατσίστα, ο οποίος έκανε τη διαβόητη πλέον ηχογράφηση η οποία εξέθεσε τον Τέμερ και προκάλεσε νέο πολιτικό σεισμό στη Βραζιλία.

Σε αυτή την ηχογράφηση, που είχε γίνει μυστικά και είδε το φως της δημοσιότητας στα μέσα του Μαΐου, ο αρχηγός του κράτους μοιάζει να συναινεί στην εξαγορά της σιωπής του πρώην προέδρου της Βουλής, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στη φυλακή.

Μετά τις αποκαλύψεις αυτές οι εκκλήσεις προς τον Τέμερ να παραιτηθεί πολλαπλασιάστηκαν, αλλά ο πρόεδρος δηλώνει αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία ό,τι κι αν του προσάπτουν.

Το έγγραφο του εισαγγελέα κάνει λόγο επίσης για πληρωμές στον Λούσιου Φουνάρου, ο οποίος φέρεται να υπήρξε ενδιάμεσος για την καταβολή δωροδοκιών στο PMDB, προκειμένου να μη μιλήσει, εξ ου η κατηγορία περί «παρακώλυσης της δικαιοσύνης».

Σε νέα ανακοίνωση που εξέδωσε, και πάλι σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, ο Τέμερ αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, υποστήριξε ότι οι κατηγορίες «βρίθουν παραλογισμών» και κατηγόρησε τον εισαγγελέα Ζανό ότι «συνεχίζει να συμπεριφέρεται ανεύθυνα για να καλύψει τα δικά του σφάλματα».

Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, Reuters

Περισσότερα εδώ

Related posts