19 Ιούλιος, 2018 05:07

Breaking News

Βέλγοι τα δύο αδέρφια-αυτουργοί των επιθέσεων στις Βρυξέλλες – Καταζητούνται δύο δράστες

Βέλγοι τα δύο αδέρφια-αυτουργοί των επιθέσεων στις Βρυξέλλες – Καταζητούνται δύο δράστες
NANOS

Βέλγοι πολίτες ήταν τα αδέρφια Χαλίντ και Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ, δύο από τους βομβιστές αυτοκτονίας, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και στο μετρό στις Βρυξέλλες την Τρίτη.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου τόνισε ότι ο Μπραχίμ εμπλέκεται στην επίθεση στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 11 άτομα. Ο Χαλίντ χτύπησε στον σταθμό του μετρό στο Μάλμπεκ, όπου σκοτώθηκαν 20 άνθρωποι.

Ακόμη δύο συμμετέχοντες στην επίθεση στο αεροδρόμιο δεν έχουν ταυτοποιηθεί. Ο ένας έχασε τη ζωή του, ενώ ακόμη ένας διαφεύγει.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις. Το Βέλγιο εισήλθε ήδη σε τριήμερο εθνικό πένθος.

Στη χώρα τηρήθηκε στις 13.00 το μεσημέρι (σ.σ.: ώρα Ελλάδος) ενός λεπτού σιγή την Τετάρτη.

Ο βασιλιάς και η βασίλισσα του Βελγίου επισκέφθηκαν το αεροδρόμιο, καθώς και τραυματίες, οι οποίοι νοσηλεύονται.

Ο γενικός εισαγγελέας του Βελγίου Φρέντερικ Βαν Λέεβ είπε ότι ο Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ έχει ταυτοποιηθεί ως ο μεσαίος στη φωτογραφία που έχουν κυκλοφορήσει οι βελγικές αρχές από τον χώρο του αεροδρομίου λίγα δευτερόλεπτα πριν την εκδήλωση της επίθεσης.

Ο άνδρας στα αριστερά του φέρεται να έχει χάσει τη ζωή του, ενώ ο άνδρας στα δεξιά του, ο οποίος φορά καπέλο, φέρεται να έχει διαφύγει.

Τους αναγνώρισε ο οδηγός του ταξί

Ο Βαν Λέεβ τόνισε στους εκπροσώπους του Τύπου ότι οδηγός ταξί ανέφερε ότι είχε παραλάβει τα δύο αδέρφια από συγκεκριμένη διεύθυνση στις Βρυξέλλες. Στο σημείο πραγματοποίησε έφοδο η βελγική αστυνομία, όπου και ανακάλυψε 15 κιλά εκρηκτικής ύλης.

Ο Μπραχίμ Ελ Μπακράουϊ άφησε επίσης σημείωμα στο οποίο ανέφερε ότι ήξερε ότι τον αναζητούσαν παντού και ότι, εάν παραδιδόταν, θα κατέληγε σε κελί.

Ο Βέλγος δικαστικός υπογράμμισε ακόμη ότι τα δύο αδέρφια ήταν γνωστά στην αστυνομία και είχαν εγκληματικό ιστορικό. Αναγνωρίστηκαν δε από τα αρχεία γενετικού υλικού (DNA).

Το δίκτυο RBTF, με βάση αστυνομική πηγή, ανέφερε ότι ο Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ, 27 ετών, είχε χρησιμοποιήσει ψεύτικο όνομα για να ενοικιάσει διαμέρισμα στην περιοχή Φορέ της βελγικής πρωτεύουσας, όπου η αστυνομία εξουδετέρωσε σκοτώνοντας άλλο ύποπτο, την προηγούμενη εβδομάδα.

Στη συγκεκριμένη έφοδο, οι βελγικές αρχές είχαν βρει αποτύπωμα του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, βασικού υπόπτου για τις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου.

Ο Σ. Αμπντεσλάμ συνελήφθη σε μεταγενέστερη έφοδο, την Παρασκευή στις Βρυξέλλες και θα αντιμετωπίσει τις επόμενες ημέρες τη βελγική Δικαιοσύνη.

Καταζητούμενοι από τις Αρχές


Ο Χαλίντ Ελ Μπακράουϊ εμφανίζεται και στον ιστότοπο της Interpol, όπου αναφέρεται ότι καταζητείται για τρομοκρατική δραστηριότητα.

Το RTBF αναφέρε ότι ο Χαλίντ το 2011 για κλοπή αυτοκινήτου, ενώ ο Μπραχίμ είχε φυλακιστεί το 2010 για πυροβολισμούς κατά της αστυνομίας.

Ο άνδρας της φωτογραφίας ο οποίος καταζητείται, κρατούσε μία τσάντα με πυροκροτητές την οποία άφησε πίσω του στο αεροδρόμιο και την οποία ανατίναξαν αργότερα οι βελγικές αρχές με ελεγχόμενη έκρηξη, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Στο αεροδρόμιο, σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Βελγίου, δεν βρέθηκαν άλλα όπλα.

 Η βελγική εφημερίδα La Derniere Heure ονομάτισε τον καταζητούμενο ως τον τζιχαντιστή Νατζίμ Λακράουϊ. Νωρίτερα εντός της εβδομάδας η αστυνομία είχε αναφέρει ότι τον αναζητούσε ως συνεργάτη του Σ. Αμπντεσλάμ.

Αναλυτές θεωρούν τον Ν. Λακράουϊ βασικό κατασκευαστή βομβών, ενώ τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης τον θεωρούν συμμέτοχο και στις επιθέσεις του Παρισιού.

Βελγικά μέσα είχαν κάνει λόγο νωρίτερα για σύλληψή του στην περιοχή του Άντερλεχτ, ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας διέψευσε την πληροφορία.

Περισσότερα εδώ

Related posts