21 Οκτώβριος, 2018 08:10

Breaking News

Αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου ζητούν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που θα εγκριθεί στην ολομέλεια

Αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου ζητούν οι ευρωβουλευτές με ψήφισμα που θα εγκριθεί στην ολομέλεια
NANOS

Nα υπάρξει ριζική αναμόρφωση των κανόνων του Δουβλίνου, με τη θέσπιση ενός κεντρικού συστήματος για τη συλλογή και την κατανομή των αιτήσεων ασύλου, υποστήριξαν την Τετάρτη με ψήφισμά τους οι ευρωβουλευτές, στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ. Το σύστημα προτείνεται να περιλαμβάνει ποσόστωση για κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ και να λειτουργεί με βάση τα «hotpots», από τα οποία θα γίνεται η διανομή των προσφύγων.

Στο κείμενο του ψηφίσματος, οι ευρωβουλευτές καλούν τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά τα επείγοντα μέτρα μετεγκατάστασης των προσφύγων, τονίζοντας ότι ως τις 3 Μαρτίου 2016 μόνο 660 από τους 106.000 αιτούντες άσυλο, οι οποίοι περιμένουν τη μεταφορά τους από την Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ, έχουν στην πραγματικότητα μετεγκατασταθεί.

Σε ό,τι αφορά την επανεγκατάσταση, οι ευρωβουλευτές επιμένουν ότι «η Ένωση έχει ανάγκη μιας δεσμευτικής και υποχρεωτικής νομοθετικής προσέγγισης» στο ζήτημα αυτό.

Σχετικά με τη λειτουργία των «hotpots», η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών ζητά να δοθεί η απαραίτητη τεχνική και οικονομική βοήθεια στα κράτη μέλη πρώτης άφιξης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, ώστε να μπορέσουν να καταχωρήσουν όλους τους μετανάστες, και ζητά από τα κράτη αυτά να αποδεχθούν τη βοήθεια.

Οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ανησυχία τους για την απόφαση ορισμένων κρατών μελών να κλείσουν τα σύνορά τους ή να επιβάλλουν προσωρινούς ελέγχους, θέτοντας σε αμφισβήτηση την ορθή λειτουργία του χώρου Σένγκεν.

Ζητούν επίσης να δίνεται προτεραιότητα στις νέες συμφωνίες «επανεισδοχής» σε ευρωπαϊκό επίπεδο έναντι των διμερών μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών, ενώ επιμένουν ότι οι μετανάστες πρέπει να επιστρέφονται μόνο εάν η χώρα επιστροφής είναι γι’ αυτούς ασφαλής.

Κάνουν δε, ιδιαίτερη μνεία της προστασίας που πρέπει να απολαμβάνουν τα παιδιά , η οποία θα προλαμβάνει τα φαινόμενα κακοποίησης και εκμετάλλευσης τους.

Η προτεινόμενη αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου III (βάσει του οποίου καθορίζεται ποιο κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία της κάθε αίτησης για άσυλο) υιοθετήθηκε από την επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών με 44 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 1 αποχή. Εισηγήτριες του κειμένου είναι οι Roberta Metsola (ΕΛΚ, Μάλτα) και Kashetu Kyenge (Σοσιαλιστές, Ιταλία).

»Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Πέρυσι 3.771 άνθρωποι πνίγηκαν στις θάλασσές μας. Φέτος ήδη περισσότερα από 450 άτομα, μεταξύ των οποίων τα 77 είναι παιδιά, έχουν χάσει τη ζωή τους. Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε και αυτό επιδιώκουμε με αυτή την έκθεση», δήλωσε η Roberta Metsola.

«Η Ευρώπη πρέπει να εφαρμόσει μια σφαιρική προσέγγιση για τη μετανάστευση με βάση την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών», πρόσθεσε η Kashetu Kyenge.

Το 2015, σημειώνει το ψήφισμα, 1,83 εκατομμύρια άτομα εντοπίστηκαν να προσπαθούν να διασχίσουν παράνομα τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (από 282.500 που ήταν το 2014), ενώ υποβλήθηκαν στην ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ελβετία 1,4 εκατομμύρια αιτήσεις για διεθνή προστασία. Οι αριθμοί αυτοί αυξάνονται σταθερά από τον Απρίλιο.

Η έκθεση θα τεθεί σε ψηφοφορία στην επόμενη σύνοδο ολομέλειας στις 13 Απριλίου στο Στρασβούργο.

Περισσότερα εδώ

Related posts